„Az élet fűszere” - Kurkuma
2016. február 18.

„Az élet fűszere” - Kurkuma

Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában. Évelő növény, közel egy méter magasra nő, tölcséres virágai sárgák, levelei nagyok, simák, fényesek - morzsolva fűszeres illatot árasztanak.

A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét. A kétféle gumót külön gyűjtik. A növény fiatal hajtásait és virágát Thaiföldön zöldségként fogyasztják.

Felhasználása igen sokrétű

Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára. Sokáig a jómód jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be Európába és az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték, és csak a 18. század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban, és nevezte el Curcuma longának. A 18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy a kurkuma a sáfrányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló célokra megfelel. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.

curcuma.jpg

A kurkumát az "élet fűszereként" tartják számon. Ragyogó sárga por alakjában kerül forgalomba. A rövid, viaszos, narancssárga szárát megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú, sárga porrá őrlik, amelyet az ázsiai, főleg az indiai konyha alapvető fűszerként használ. Átható aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős. Hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik "sárga gyömbérnek".
A kurkumát - pontosabban a kurkumint - előszeretettel hasznosítja az élelmiszeripar is, elfogadott a szintetikus előállítása is (E 100 - kurkumin), valamint a fermentációs eljárás is, amely során baktériumokkal termeltetik meg a színanyagot. Többnyire azonban a természetes kurkumagyökér-kivonatokat vagy kurkumaporokat használják. Ezek színes fűszernek számítanak, így ezeket nem kell E-számmal feltüntetni.

A kurkuma azonban nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként közkedvelt. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító (fű)szer.

Hatásai

Legfőbb hatóanyaga a  kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, olyan polifenol, amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából áll. A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.


A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert. Képes kisöpörni a szabadgyököket a testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Valószínűleg ezért alakult ki a tudósok körében az a nézet, amely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként tekintenek rá.


Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát, s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét.


Kiváló vízhajtó, ezért támogatja a vesék munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is. A kurkuma hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is). Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol termelését, amely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat. 

Felhasználása

Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen használták. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsavtermelést. Jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására. Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek. Ezen kívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják, és úgy isszák.

kurkuma.jpg
Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, csípésekre külsőleg is alkalmazzák.
Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban naponta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést, és feloldja a lerakódásokat. Hatékony májvédő. Hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag.

Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban, ennek ékes bizonyítéka, hogy minden indiai templomban van kurkuma. A papok és szerzetesek ruháit ezzel színezik sárgás-narancsra, ami a tisztaságot és a fény közelségét szimbolizálja. Mintha csak tudnák, a legújabb kutatások szerint a kurkuma elősegíti a sejtek "fényfelvételét"!

Modern orvoslás

A nyugati orvoslás az 1990-es években kezdett célzottan foglalkozni a kurkumával. A kutatások középpontjában nem is a kurkuma, hanem a növény élénksárga színét adó hatóanyag, a kurkumin, a sárga demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin polifenol vegyületek, valamint származékaik, a kurkuminoidok állnak. Hatásmechanizmusuk és terápiás alkalmazásuk a már jól ismert flavonoidokhoz hasonló: antioxidáns hatásúak, hatékonyan csökkentheti a gyulladásos folyamatokat, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszeri működést serkentő vegyületek lehetnek.


Külsőleg használva

  • megállíthatja a vérzést
  • antiszeptikus és csillapító hatású lehet
  • csökkentheti a duzzanatokat
  • rándulásra, izomlázra, zúzódásokra és viszketésre is kiváló segítséget nyújthat.


Belsőleg alkalmazva

  • Remek keringésjavító szer, csökkentheti a trombózis és az infarktus kialakulását
  • Vérömlenyek oldására, vérrögök kialakulásának meggátlására is alkalmazhatjuk
  • Vértisztító, stimuláló hatású lehet, elősegítheti a vérsejtek képződését
  • Csökkentheti a koleszterint, étvágygerjesztő hatású lehet. Serkentheti a zsíranyagcserét, segítheti az epeváladék epehólyagból való kiürülését
  • Májvédő hatású lehet, segítheti a májsejtek fehérje anyagcseréjét. Remek szabadgyök-fogó, regenerálhatja a májsejteket
  • Csökkentheti a lázat és a gyulladásos folyamatokat, fájdalomcsillapító hatású lehet
  • Csillapíthatja a köhögést, hurutoldó hatásával enyhe megfázás, nátha kiváló ellenszere lehet
  • Jótékonyan hathat és gyulladáscsökkentő hatással lehet az ízületekre, inakra is
  • Antibakteriális, méregtelenítő hatásával fontos szerepe lehet a mindennapi megelőzésben, a kellemes közérzet kialakításában és megőrzésében.

Ajánlott termék

http://natura-life.hu/termekek/bio-curcuma-az-os-antioxidans/

 fb.png

Forrás:
http://www.kurkuma.hu/
http://www.antalvali.com/
http://www.gyogynovenyek.info/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása