Infarktus, trombózis, daganat, cukorbetegség, gyulladások, köszvény, és még sorolhatnánk, mennyi betegség hátterében áll ott a CUKOR.
Felmerül a kérdés, hogy a szintetikust vagy természetest válasszuk? A szintetikus ugyan nem jelenti azt, hogy feltétlenül káros is az egészségre, de azt sem, hogy nem az. Akkor meg miért kockáztassunk? Válasszuk a természetes cukoralternatívákat.
Lássuk a listát:
Nádcukor - barna színű, de az ára miatt rögtön meg tudjuk különböztetni a barna cukortól (ami nem összetévesztendő a nádcukorral, ugyanis ez csak a hagyományos kristálycukor malátával színezett változata). Több fajtája is van, világosabb és sötétebb színű, nyers vagy kristályos. Égetett karamelles íze van, ezért nem illik mindenbe. Az állaga olyan, mint a vizes homok, apró szemű és nagyon puha. Azonban kalóriatartalma és GI-értéke nem sokban tér el a cukorétól. Mégis egészségesebb, mivel sokkal több a benne maradó értékes anyag és nem terheli annyira az emésztőrendszert mint a cukor.
Méz - a méz a legtermészetesebb édesítőszer, a természet (és a méhek) ajándéka. Majdnem minden dolog édesítésére ugyanúgy alkalmas, mint a cukor, de 40°C felett elveszíti a benne lévő értékes tápanyagok nagy részét. A GI-értéke viszont csak fele a cukorénak.
GI - Glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-100 terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki. A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, arról azonban nem tájékoztat, hogy mennyi szénhidrát van egy adott élelmiszerben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.
Fruktóz - avagy a gyümölcscukor. Természetes formájában ugyan a mézben és a gyümölcsökben található meg, azonban a neve csalóka, mert valójában répacukor elbontásával állítják elő. Majdnem ötvenszer édesebb, mint a kristálycukor, emiatt sokkal kevesebb is elég belőle. Süteménysütéshez kifejezetten javasolt, mert jobban megköti a nedvességet, ezért a sütik tovább maradnak puhák. Lassabban emeli meg a vércukorszintet mint a hagyományos kristálycukor, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Azonban szénhidráton kívül semmilyen tápanyagot vagy vitamint sem tartalmaz.
Xilit - avagy a nyírfacukor. Először a nyírfából sikerült kivonni, innen ered a neve, de a valóság ennél szürkébb. Valójában kukoricacsutkából és fából állítják elő. Az édessége 60 százaléka a cukorénak, ezért kicsit több kell belőle, viszont kalóriatartalma is csak kb. fele a cukorénak. A GI-je viszont nagyon alacsony és annak is csak a fele szívódik fel, ráadásul nagyon lassan. Lúgosít és nem táplálja a candidagombákat.
Agaveszirup - a tequilán túl, hőkezeléssel és préseléssel szirup is készíthető az agávéból. Több fajtája is létezik attól függően, hogy mennyi az ásványianyag-tartalmuk. A méznél hígabb, de azért sűrű szirup, amely jóval édesebb, mint a cukor. A kalóriaértéke ugyanannyi, de sokkal kevesebb is elég belőle. GI-értéke fele a cukorénak.
Sztívia - a nagy reménység. Nem tartalmaz kalóriát, azonban a belőle készült kivonat 200-szor édesebb a cukornál. Csepp, finomított por, és őrölt levelek formájában is beszerezhető. De van egy nagy hibája, mégpedig az intenzív íze, ami a mesterséges édesítőszerekre emlékeztet. Nagyon kevés elegendő belőle, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják!
Rizsszirup - Főtt barna rizsből előállított édesítőszer, mely állagában és színében a mézre hasonlít. Mogyorós íze befolyásolja, hogy mit édesíthetünk vele. A rizsből nyert szirupban néhány olyan fontos nyomelem is megtalálható, mint a mangán, magnézium vagy a cink. Jó B-vitamin-forrás és ezeken kívül káliumot, kalciumot, nátriumot, vasat is tartalmaz.
Juharszirup - a juharfa nedvéből készül. A fa nedvét lecsapolják, majd a sűrű, édes nedvet használják sütésre, főzésre. Port is előállítanak belőle, ami kétszer olyan édes, mint a nádból vagy cukorrépából nyert cukor. A juharszirup nemcsak édes, hanem sok nyomelemet is tartalmaz, többek között mangánt, riboflavint, cinket, magnéziumot, kalciumot, káliumot és vasat.
Eritritol - a sztívia mellett ez rendelkezik a legkevesebb energiatartalommal. Emiatt nagyon közkedvelt a fogyókúrázók körében. Nem emeli meg a vércukorszintet, mivel nulla a GI-e. A diabéteszesek ezt is fogyaszthatják, csakúgy, mint a sztíviát. Nincs káros hatással az emésztőrendszerünkre és a szájban lévő káros baktériumokra, így biztosítja a fogak védelmét is. Édessége a hagyományos kristálycukornak kb. 70%-ával egyezik meg.
Szőlőcukor - más néven a glükóz egy nagyon egyszerű szénhidrát. A test legfontosabb energiaszállítója. Leginkább sportolóknak ajánlott. Hamar felszívódik a szervezetben és képes megnövelni a vércukor- és inzulinszintet is. Amilyen hamar felszívódik, olyan hamar ki is ürül a szervezetből.
Van választásod!
Természetesen, akik valamilyen betegségből adódóan nem ehetnek cukrot, azoknak még ennél is körültekintőbbnek kell lenniük, hiszen több olyan cukorhelyettesítő van, aminek glikémiás indexe ugyan alacsony, de szénhidráttartalma magas.
atiinnz 2016.04.19. 18:38:04
Terézágyú 2016.04.20. 16:15:21
harat 2016.04.20. 17:06:33
Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2016.04.20. 17:17:01
Viszont a glükózt cukoralternatívának tekinteni... Hát, ez elég meredeknek tűnik. 100-as a GI-e. Ennél magasabb nem létezik.
Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2016.04.20. 17:18:47
Asidotus 2016.04.20. 18:47:20
Dalae · http://morzsagyujtogeto.blog.hu/ 2016.04.20. 19:59:43
Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2016.04.20. 20:18:48
A szőlőcukor önmagában még sportolóknak sem jó maximum 1-1 élethelyzetben, és alapvetően ez sem egészségesebb. A fruktóz ártalmai ennél kivédődnek, de sportolóknál ez utóbbi nem számottevő, mivel eleve a kevert szénhidrátforrás jobban hasznosul és elégeti.
A fruktóz önmagában és inaktív embernél kifejezetten az ártalmas gyanúba keveredett, nem előnyös szénhidrátforrás. Dietetikusként azt mondom, hogy ez túlságosan bátor javaslat, ami így nem kifejezetten hasznos. Más részek is vitathatóak, de ezek erősen.
pannonfunk 2016.04.20. 21:11:01
Persze ennek ellenére igazad van abban, hogy a glükózt egészséges alternatívának tartani erősen megkérdőjelezhető.
ZebuLon 2016.04.21. 06:25:58
midnight coder 2016.04.21. 07:50:59
midnight coder 2016.04.21. 07:58:36
De ezek nem feltétlenül a táplálkozás során kerülnek oda, lásd Pl. az autók kipufogógázai a különböző jóféle aromás vegyületekkel, mikro koromszemcsékkel. Aztán van még pár jóféle tényező, Pl. a mezőgazdaságban használt vegyszerek. És persze a népek is tovább élnek mint pár száz éve. Akit 30 évesen agyonvert a tatár, annak nem sok egészségügyi problémája akadt később. Ráadásul belejátszik a dologba az orvostudomány is: ma már sok olyan ember adhatja tovább a génjeit, akik 100 éve meg sem születhettek volna.
khell 2016.04.21. 08:12:41
Összekevered a xilittel, az okoz hasmenést, az eritritol nem okoz olyat. 98%-a ugyanolyan formában jön ki belőled ahogy bement.
Az eritritol messze a legjobb az összes közül, mivel nincs kalóriatartalma, annyit eszel belőle amennyit akarsz. Viszont drága, mert elég bonyolult előállitani.
harat 2016.04.21. 09:14:30
khell 2016.04.21. 09:23:52
De idézek másik cikket:
"Aki életében először fogyaszt xilitoltartalmú ételt vagy bármilyen édességet (például cukormentes rágót), hasmenést tapasztalhat. Ennek az az oka, hogy a cukoralkoholokat a szervezet nem tudja olyan teljességben lebontani, mint a hagyományos szénhidrátokat, így azok a vastagbélbe kerülve hashajtó hatásúak. A tolerancia mindenkinél más.
Az eritritolnak, noha az is cukoralkohol, azért nincs ilyen hatása, mert a vékonybélben felszívódik, és utána a szervezet a vizelettel kiválasztja, tehát a vastagbélbe – oda, ahol a xilit a hashajtó hatását kifejti – alig jut el belőle."
Maradjunk annyiban, hogy a hashajtó hatás pont nem az eritritolra jellemező, hanem a xilit-re. Elképzelhető, hogy valakinek azt okoz, de az valószinűleg szuperérzékeny és a xilitbe bele is halna :)
harat 2016.04.21. 09:31:18
harat 2016.04.21. 09:32:47
khell 2016.04.21. 09:55:01
Bármelyik okozhat bármit érzékeny embereknél, nekem csak az ütötte meg a szememet, hogy pont az eritritolnál emeled ki a hasmenést, ami pont nem arról hires.
hdnctrl 2016.04.21. 12:15:09
Tessék inkább normális cukrot (gyümölcs-, szőlő-, nád-, répa)-, vagy mézet enni, és MÉRTÉKET TARTANI.
...andras... 2016.04.21. 12:25:00
Szőlőcukor? Brutálisan gyorsan felviszi a vércukrot, ami nagyon megterhelő.
Egyértelmű, hogy az alacsony GI-ű cukrokat és cukorpótlókat kell előnyben részesíteni, ami ebből a listából a fruktóz, eritritol és sztívia.
Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.04.21. 14:00:45
A juharszirup nagyon nem illik ide, annyira aromás, intenzív ízű, hogy csak ízesítésre használom (persze az édességével együtt). Hasonló a probléma a többi szirup jellegű cuccal is, és a méz is határeset.
A sztíviát még akkor próbáltam, amikor elkezdett terjedni, nekem nagyjából bejött, csak valahogy másképp édes és elég erős fűíze van.
Cogito sum (törölt) 2016.04.21. 20:26:17
A kígyómérgekből már számtalan életmentő gyógyszert készítettek, sőt a gyógyszerkutatások ma már leginkább a természetes mérgek gyógyászati alkalmazását kutatják.
Cogito sum (törölt) 2016.04.21. 20:29:10
fordulo_bogyo 2016.04.21. 21:56:57
Van hofeher es van barna mindkettobol, ez a tisztitas merteken (vagy utolagos szinezesen) mulik.
2. A fruktoz repacukorbol, nadcukorbol vagy kukoricabol keszitik.
A fruktozt csak a maj kepes emeszteni.
Nem otvenszer, hanem masfelszer edesebb a kristalycukornak (repa vagy nadcukornal).
Xilit: termeszetes??? Ket lepcsos kemiai reakcioval allitjak elo, nem kivonjak, hanem szintetizaljak! Hemicellulozt, novenyi rostokat (mostanaban kukoricaszarat) nagy nyomason sosavvl hidrolizaljak, majd vegyi uton redukaljak... termeszetes... hm.
csacsala 2016.04.22. 09:01:05
fordulo_bogyo 2016.04.22. 13:20:20
Az ES kapcsolja a termeszeteset az egeszegeshez, semmi nem utal arra, hogy lenne a listaban mesetrseges (szintetikus) is.
A termeszetes azt jelenti, hogy a termeszetben megtalalhato, nem kell atalakitani, csak tisztitani, a mesterseges meg azt, nem talalhato meg a termeszetben, KEMIAI szintezissel allitjak elo.
Bizonyos korokben a termeszetes = jo, a mesterseges, szintetikus = rossz.
Fuggetlenul attol, hogy szerintem ennek semmi, de semmi igazsagtartalma nincs, ugy ertem semmit nem mond az adott anyag "josagarol", arrol, hogy egeszseges vagy sem, ha mar egyszer valaki hasznalja ezt a jelzot, akkor legyen vele kovetkezetes.
A xilit (nyirfacukor), a rizsszirup (!), eritritol, a fruktoz (!) es a glukoz, szolocukor (!) amit a boltban vasarolhatsz azok kemiai reakciokkal, azaz szintetikusan keszulnek, nem a termeszetes elofordulasbol (mar amelyik elofordul) tisztitjak oket. A nyulc kozul ot szintetikus...