Aludjunk "okosan"!
2016. november 21.

Aludjunk "okosan"!

Szellemi és testi egészségünk szempontjából egyaránt fontos, hogy éjszakáink a pihentető és minőségi alvásról szóljanak. Ha nincsenek szervi panaszaink, néhány egyszerű szabály betartásával biztosan nyugodtan fogunk aludni.

Alvásigényünk egyénenként változik, ráadásul sok minden befolyásolja, hogy kinek, hány óra alvásra van szüksége. Az újszülöttek még napi 18-20 órát alszanak, a kisgyermekek már csak 14 órát. A kamaszok alvásigénye napi 12 óra, míg a felnőtt szervezet beéri 7-8 órával is, sőt, korunk előrehaladtával ez az időtartam tovább csökkenhet. Akkor a legpihentetőbb az alvás, ha folyamatos és egyenletes, éppen ezért szervezetünk számára előnyösebb 4-5 órát zavartalanul aludni, mint akár az egész éjszakát féléber állapotban, forgolódva és többször felriadva eltölteni.

10 tipp a jó alváshoz

alvas.jpgAmikor bebújunk az ágyba és öt percen belül leragad a szemünk, biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünk teljesen kimerült. Az elalváshoz szükséges optimális idő ugyanis egy egészséges felnőtt esetében 10-15 perc között mozog. Amennyiben nem szenvedünk krónikus álmatlanságban és egészségesek vagyunk, a minőségi alvás eléréséhez elegendő néhány egyszerű szabály betartása.

  • Próbáljunk meg minden nap ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni, beleértve a hétvégét is.
  • Ha már az ébresztő csörgése előtt felébredünk, nyugodtan pattanjunk ki az ágyból és lássunk neki napi teendőinknek.
  • Napközben csak akkor feküdjünk le, mikor tényleg nagyon álmosak vagyunk.
  • Ha lefekvés után mégsem jönne álom a szemünkre, keljünk fel és csináljunk valami megnyugtatót: egy forró fürdő vagy egy jó könyv kiváló szövetségeseink lehetnek.
  • Az ágyat csak alvásra és ne tévénézésre használjuk. Tévékészülék egyáltalán ne legyen a hálószobában!
  • Készüljünk tudatosan a lefekvésre! Alvás előtt soha ne vegyünk hideg zuhanyt vagy tornázzunk, hiszen ezek a cselekvések felélénkítik a szervezetünket. Inkább hallgassunk halk háttérzenét, miközben elkortyolunk egy bögre meleg, szigorúan teinmentes teát vagy mézes tejet.
  • Lefekvés előtt nyugodtan ehetünk pár falatot, mert korgó gyomorral nehéz elaludni. Ügyeljünk viszont arra, hogy amit ilyenkor fogyasztunk, könnyen emészthető legyen.
  • Hálószobánkból zárjuk ki a zajokat, a lámpákat kapcsoljuk le. Ügyeljünk a szoba hőmérsékletére is: a túlzott hideg vagy az izzasztó meleg is zavaró. Az alváshoz ajánlott optimális hőmérséklet 18 fok körül mozog.
  • Napközben próbáljunk azonos időpontokban, egészségesen, kiegyensúlyozottan és minőségi termékeket fogyasztva étkezni.
  • Sportoljunk, vagy legalább sétáljunk legalább harminc percet reggel, esetleg a kora délutáni órákban.

 

fb.png

Forrás: vitalitas-magazin.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása