Paleo vagy vegán? Vagy paleovegán...?
2017. január 19.

Paleo vagy vegán? Vagy paleovegán...?

Régóta tudjuk, hogy mindennapi táplálékaink gyógyító hatásúak is tudnak lenni, amelyek okozhatnak, de meg is gyógyíthatnak betegségeket. Ha a táplálékunk több mint csak kalória, ha az étel információ, ami befolyásolja a szervezetünkben lévő összes egészségügyi folyamatot, akkor talán jó lenne ezeknek a hatóanyagait ismerni, hogy terápiaként használhassuk krónikus megbetegedéseknél!
Az alapkérdés napjainkban az, hogy mit együnk, hogy egészségesek legyünk, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és ráadásként még a súlyunkat is tartsuk.
A vegán diétákról azt mondják, segítségükkel beállíthatod az ideális testsúlyodat, visszafordíthatod a cukorbetegséget és csökkentheted a koleszterinszintedet. Tehát akkor hagyjuk az állati eredetű ételeket és együnk csak babot, gabonát és zöldségeket, vagy együnk csak húst zsírral lelkiismeret-furdalás nélkül és hagyjuk a gabonákat és a hüvelyeseket?!
Mindenféle felmérést, kísérletet, tanulmányokat és egyéb bizonyítékokat félresöpörve összpontosítsunk arra, mi az, ami fontos bármelyik étrendben. A lényeg, hogy étrendünk fókuszában igazi, teljes, friss élelmiszerek álljanak!
paleo-table.jpg

Ezek egy egészséges diéta tulajdonságai, amelyekkel minden irányzat egyetért:

1. Nagyon alacsony glikémiás index. Ez nagyon kevés cukrot, lisztet és egyéb finomított szénhidrátot jelent.
2. Nagy arányban tartalmaz zöldséget és gyümölcsöt. Itt fontos, hogy minél harsányabb színűeket válassz, és minél többfélét. Ezek tartalmazzák a legtöbb fitotápanyagot, amik nagyon hatékonyak a legtöbb megbetegedés megelőzésére.
3. Kizárja a rovarirtószerekkel, antibiotikummal kezelt ételeket, a hormontartalmuk legyen minél alacsonyabb, illetve ezek semmiképp ne legyenek génmódosítottak.
4. Kemikáliamentes, nincs benne adalékanyaggal, tartósítószerekkel, mesterséges színezékekkel, édesítőszerekkel dúsított élelmiszer.
5. Gazdag jó minőségű zsírokban, mint például az omega-3. Ezt többek között az olívaolaj, az olajos magvak, illetve az avokádó tartalmazza.
6. Tartalmazza a szükséges fehérjemennyiséget ahhoz, hogy az éhséget kontrolláljuk, az izmokat tápláljuk.
7. A legideálisabb az organikus, a helyben termesztett és friss élelmiszer.
8. Ha fogyasztasz állati eredetű terméket, azt csak olyan helyről vásárold, ahol megfelelően tartják az állatokat.
9. Ha eszel halat, olyat válassz, amiben kevés a higany és az egyéb méreganyag, ilyen például a szardínia, a hering, a szardella, és próbáld kerülni a tonhalat, a kardhalat, mert ezek higanytartalma magas.

Élelmiszerek, amelyek a legtöbb vita tárgyát képezik:

1. Tejtermék

Mind a paleo, mind a vegán trend követői kerülik a tejtermékek fogyasztását, Van persze olyan irányzat, amely tűri, pedig legtöbbje elhízást, cukorbetegséget, szív- és érrendszeri megbetegedést, illetve rákot okozhat, illetve növelhetik (ellentétben a köztudattal) a csontritkulás esélyét.

2. Gabona

A legtöbb ember számára a glutén gyulladást, autoimmun megbetegedéseket, emésztési problémákat, elhízást okoz. De vajon ez minden gabonára igaz? A gabona része lehet egy egészséges diétának, de mértékkel! Minden gabonaféle megemeli a vércukorszintet. Ha gabonalisztből készült ételt eszel, az olyan, mintha meginnál egy dobozos üdítőt.
Mindig maradj a kis adagoknál (ez kb. fél csészényit jelent egy evésnél), és az alacsony glikémiás indexű gabonáknál, mint pl. a fekete rizs vagy a quinoa.
A 2-es típusú diabétesz esetében, ha valaki abba akarja hagyni az inzulint és vissza akarja fordítani a folyamatot, vagy azoknál, akik autoimmun betegséggel küzdenek, a gabona- és hüvelyesmentes diéta elég jó eredményeket érhet el 1-2 hónap alatt.

3. Hüvelyesek

A hüvelyesek nagyon jó forrásai a rostnak, fehérjének, ásványi anyagoknak. Viszont okozhatnak emésztési zavarokat, vagy a cukorbetegeknél gyorsan megdobják a vércukorszintet. Itt is az az igaz, hogy mértékkel fogyasztva jótékony hatású a szervezetre (kb. 1 csésze naponta). Azokkal a hüvelyesekkel sem árt vigyázni, amelyek lektint tartalmaznak, mert ezek olyan gyulladásokat generálhatnak, amik zavart okozhatnak az ásványi anyagok felszívódásában.

4. Hús

Ellentmondó tanulmányok láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy vajon a hús fogyasztása megnöveli-e a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A megfelelően tartott állatokból származó tiszta hús (főleg a baromfi és a bárány) nem mondható károsnak, sőt, csökkenti a trigliceridek számát, növeli a HDL (jó koleszterin) szintjét, csökkenti a vércukorszintet, a hasi zsírt, csökkenti az éhségérzetet és növeli a tesztoszteronszintet, illetve az izomtömeget. Más szempontból közelítve pedig a túlzott mennyiségű húsevés ártalmas Földünknek. Az állattartáshoz jóval több vizet kell használni, befolyásolja a klímaváltozást, és nagyságrendekkel nagyobb az energiafelhasználása. Javasoljuk tehát, hogy ne együnk minden nap húst, és csak megfelelően tartott és ellenőrzött forrásból vásárolt húst fogyasszunk.

5. Tojás

Évekig azt tanították nekünk, hogy a koleszterin rossz. A koleszterintartalma magas, tehát a tojás is rossz. Így éveken át szenvedtünk a tojásfehérje-omlettektől, a vitaminokat, ásványi anyagokat, jó zsírokat a szemétbe dobva. A tojások azóta szerencsére feloldozást nyertek és most már tudjuk, hogy nincs semmilyen hatásuk a koleszterinre, és nem hozhatóak párhuzamba a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatával.  A tojás nagyon jó és olcsó forrása az élettanilag fontos tápanyagoknak és proteineknek.

6. Hal

Ha aggódsz a hal higanytartalma miatt (márpedig kéne!), akkor válassz kicsi, omega-3-ban gazdag halakat, mint pl. a szardínia vagy a vadlazac. Ha halat sem eszel, a jó hír az, hogy algából is ki tudod nyerni a megfelelő mennyiséget.
A vegánok számára létfontosságú a B12-vitamin pótlása is.

Tehát nézzük a lényeget:

1. A glikémiás index. Több fehérje és zsír (pl. olajos magvakból, egyéb magvakból, kókuszból, avokádóból, szardíniából, olívaolajból.
2. A jó zsírokat keresd. Kerüld a legtöbb növényi olajat, mint pl. a repce, napraforgó, kukorica, és legfőképp a szójabab. Viszont mondj igent bátran a húsokból származó telítetlen zsírsavakra!
3. Egyél sok zöldséget-gyümölcsöt. Ez a napi táplálkozásodnak 75%-át kellene, hogy kitegye!
4. Egyél sok olajos magvat és egyéb magvakat. Ezek tele vannak fehérjével, ásványi anyaggal, jó zsírokkal és csökkentik a cukorbetegség és a szív- érrendszeri megbetegedések kockázatát.
5. Kerüld a tejtermékeket, legfőképp a tehéntejet. Inkább próbáld ki a kecske- és báránytermékeket, ezek közül is mindig csak az organikusokat válaszd!
6. Kerüld a glutént! De gluténmentes teljes kiőrlésű gabonát is csak mértékkel fogyassz, mert ezek is emelik a vércukorszintet és ez vezethet akár autoimmun megbetegedésekhez.
7. Fogyassz hüvelyeseket, de mértékkel! A lencse a legjobb. Maradj távol a nagy keményítőtartalmú hüvelyesektől.
8. Húst , állati eredetű ételeket csak kiegészítésként egyél, ne főételként.
9. A cukorra úgy gondolj, mint alkalmi kényeztetésre.
Ha így táplálkozol, ezzel megteremtheted nemcsak a saját, de Földünk egészségét is. Minden apró egyéni változtatás egy újabb lépcsőfok a nagy, globális változás felé!
Forrás: drhyman.com

fb.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása