Sör és kenyér
2016. augusztus 19.

Sör és kenyér

 A sör és a sörgyártás folyamata több ezer éves múltra tekint vissza. Csak feltételezhetjük, hogy találhatták fel az “ős-sört”: a legvalószínűbb, hogy egy nedves kenyérdarab kezdett el a napon erjedni... 

Sörtörténelem

 

Az egyes ókori népek, mint a babiloniak, sumérok, egyiptomiak, később a gallok körében már hagyománya volt a sörfőzésnek, a középkorban sörfőző  céhek alakultak. A technológia az évezredek nyilván sokat fejlődött, finomodott, de tény, hogy a sör és a kenyér közeli rokonságban vannak egymással. A hazánk területén elő őslakók is ismerték a sörfőzést, ők az egyik elmélet szerint valószínűleg a germán törzsektől tettek szert erre a tudományra. Mások kutatása szerint viszont - ázsiai rokonunktól, a csuvas népcsoporttól ered a sörfőzés ismerete. A hun törzsek tagjai leginkább a mézből erjesztett méhsört fogyasztották, csak később tértek át az árpára, mint söralapanyagra.

sor.jpg

A sör egészséges?

 

Nézzük csak (a teljesség igénye nélkül):

- csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Hasonló okokra hivatkozva eddig a vörösbor mellett kampányoltak a szakemberek, viszont most olasz kutatók bebizonyították, hogy a sörivóknál 42 %-kal alacsonyabb volt mindenféle szívbetegség kockázatának kialakulása.

- csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét

- csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét. Ezúttal finn tudósok azt bizonyították be, hogy napi egy üveg sör (a 0,5 literes kiszerelés...) 40%-kal csökkenti a vesekő kockázatát. Egyrészt, mert a sörtől sűrűbben járunk a vécére, másrészt a komló segít lassítani a kalcium felszabadulását a csontokból, ami a vesekő kialakulásáért is felelős.

- csökkenti a szürkehályog kialakulásának esélyét. A sör fokozza az antioxidánsok hatását, amitől a szemproblémák, főleg a szürkehályog kialakulásának esélye csökken.

- csökkenti a vérnyomást.

- végül, de nem utolsósorban: a sör nem hizlal. A sör túlfogyasztása azonban hizlal. Egy átlagos sör kevesebb, mint 140 kalóriát tartalmaz dobozonként, kb. 4%-os alkoholtartalom mellett.

Itt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a jótékony hatások csak mértékletesség mellett működnek, ha túllépjük a napi kb. 0,5 literes ajánlott mennyiséget, sajnos épp az ellenkezőjét fogjuk elérni...

Folyékony kenyér

 

És hogy miért írunk a sörről a kenyér ünnepén? Már Hammurapi egyik vésett kőoszlopán is "folyékony kenyérként" emlegették a bódító italt, s valóban van köztük kapcsolat, hiszen a gabonafélékből, amelyekből az évezredek folyamán sört készítettek, kenyeret is sütöttek, valamint a történelem során sokszor átélt ínséges időkben népélelmezési cikké vált kenyérhez hasonlatos tápértéke okán.

Forrás: hazisor.hu, pointerpub.hu

fb.png

 

 



 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása