Hogyan használd ki az idődet jobban!?
2016. május 09.

Hogyan használd ki az idődet jobban!?

Hétköznapjaink nagy részét a munka teszi ki, melynek során folyamatosan törekszünk egyre jobbak lenni, fejlesztjük magunkat, hogy elérjük az ambíciónknak megfelelő célokat. A sikeresség egyenes út lehet a boldogsághoz, hiszen céljaink elérésével anyagilag, de még inkább lelkileg is feltöltődhetünk...

Azonban a munkás, szürke hétköznapok nem mindig ilyen vidámak. A mindennapi nehézségek, kudarcok ellenére sem szabad engedni, hogy a boldogságról megfeledkezzünk. Hiszen, a sikeresség önmagában nem garancia a boldogságra. Soha nem lehetsz annyira elfoglalt, hogy munka után ne maradjon időd szeretteidre, számodra fontos dolgokra. Ne hagyd, hogy a nagy gépezet beőröljön. Az alábbi tippeket megfogadva pedig mindig lesz időd az igazán fontos dolgokra! ;)  

Fejezd be a munkát fix időpontban 

A túlórázásnak semmilyen pozitív hatása sincs a magánéletünkre, hiszen ezzel a szabadidőnkből veszünk el értékes órákat. Ez persze elég egyértelmű tény, de miért is rossz ez ennyire? A rendszeres túlórázás könnyen odavezethet, hogy csak enni és aludni jársz haza. Ne engedd, hogy ideáig fajuljon a dolog. Jobb ha csírájában megpróbálod elfojtani. Kerüld a túlórázást és az esti otthoni munkavégzést.

picjumbo_com_hnck7816.jpg

Pihenj egy kicsit!

Napjainkban felgyorsultak az események. Munka, család, legyen szó bármiről, a folyamatos rohanás jellemez bennünket. Egy kávé egy baráttal is csak egy gyors, 30 perces státusz frissítés. Kivel mi történt?... és rohanunk is tovább. Mikor volt, hogy megálltál legalább pár percre és nem pörögtél tovább valamin? Mi lesz este? Mi legyen holnap az ebéd? Hogy oldjam meg ezt vagy azt a problémát... 

Annak érdekében, hogy megbirkózzunk a mindennapos stresszel, meg kell tanulnunk átgondolni és értékelni a napjainkat, mi, hogyan és miért történt. Ha csak rohanunk egyik dolgoktól a másikig, könnyen felgyülemlenek bennünk a negatív hatások, melyek idővel belülről emésztenek fel.

Szóval ülj le legalább 30 percre egy csésze kávé vagy tea mellé és mindent kizárva engedd el magad. Egy fárasztó nap végén élvezd kicsit a csendet, engedd el az aznap benned felgyülemlett feszültséget. Hidd el, hogy ez a kis idő segít rendet tenni a fejedben. Így feltöltődve sokkal könnyebben küzdesz meg a holnap kihívásaival. ;)

Tervezz előre!

Hajlamosak vagyunk arra, hogy rengeteg tervvel vágunk bele a hétbe, de mivel nem írjuk fel, vagy nem követjük őket megfelelően kiesnek a fejünkből. Ezért célszerű a hétvégén egy kis időt szánni arra, hogy megtervezzük és rendszerezzük életünket az elkövetkező hétre. 

TIPP: fusd át az e-mailjeidet, jegyzeteidet, nehogy valami kimaradjon. Lehet csak egy fecnire írtál fel egy fontos megbeszélést. Kellemetlen lehet, ha csak később jut eszedbe, amely így boríthatja az egész heti programodat.

Mondj nemet!

A szabadidőt be kell osztani. Nem férhet bele minden. Ezért meg kell tanulnod nemet mondani. Biztosan szeretnél találkozni a barátaiddal, szüleiddel, iparkodni a ház körül, családoddal tölteni az estét, de minden nem férhet bele egy napba. Kénytelenek vagyunk kompromisszumot kötni, hiszen rövidek a napok! :) 

Ha valamire nemet mondunk, nem kell feltétlen teljes elutasítást jelentsen. Elég hosszú lehet egy hét, hogy megfelelően tervezve és szervezve a napjainkat a hét folyamán mindenre legyen időnk!

picjumbo_com_p1000733.jpg

Priorizálj!

Hogy jobban kihasználd az idődet, meg kell tanulnod priorizálni a teendőket. Ne hanyagolj el fontos dolgokat, ha hirtelen beesik valami váratlan dolog. A kevésbé fontos dolgok kiszűrésével nem terelődik el a figyelmünk az igazán fontos dolgokról, sőt így a fontos dolgoktól indulva a kevésbé fontosak irányába haladhatunk. Ez a leghatékonyabb módszer a teendők kivégzésére!

Módosítsd a tervet, ha kell

A szabadidő kifejezetten fontos az elemeink újratöltésében, ezért muszáj időt szakítanunk kedvenc hobbinkra, időtöltésünkre is! Programok, események, vagy akár a napi program tervezésénél ezeket mindig vegyük figyelembe!

Mozogj munka előtt

A mozgás számtalan jótékony hatása mellett, reggel még egy plusz lendületet is ad a napodnak. Azon túl, hogy beindítja a napodat, több időd marad másra délután/este. Próbáld ki! Nem veszíthetsz semmit, ha előnyben részesíted a reggeli edzést a délutánival szemben. 

Légy egy kicsit offline!

Minden bizonnyal történt már veled ilyesmi, hogy görgetsz a hírek közt vagy épp csevegsz a barátaiddal, mikor az órára pillantva észreveszed, hogy már több mint 1 órája csinálod... Magával ragadt ez a nagyon rossz szokás, és így haszontalanul  pazarolod el az idődet. Miután hazaérsz, a kanapéra zuttyanva azonnal beszippant a virtuális világ. Nagyon veszélyes, mert könnyen elvesztheted az időérzékedet. Ahelyett, hogy a családoddal lennél, csak pazarolod az idődet a közösségi hálón.

Korlátozd be a napi online léted időtartamát. Akár napi több órát is nyerhetsz ezzel, amit ugye jobban is el tudsz tölteni? Egy ital a barátokkal, pletykálkodás, sport, főzés, mozi...kinek mi. Nem kell feltétlen 100%-ban leszakadnod a hálózatról. Naponta hányszor görgeted át a Facebookot? Elég lenne csak feleannyiszor? Vagy feleannyi ideig?...Hát persze!!!

8009906473_0d81cde46d_b.jpg

Ne tervezz túl sokat!

Kaotikus napi tervhez vezethet az, ha mindent bele akarsz zsúfolni a tervedbe. Nagy valószínűséggel már a nap kezdetén el fogsz csúszni a tervhez képest, ami növeli a frusztrációdat és egyre csak távolabb kerülsz a tervtől.

Sajnos még nem tudod magad klónozni, így kénytelen leszel szelektálni a napi teendőkből, legjobb és leghatékonyabb ha már a tervezéskor! Használd a már említett priorizáslást és mondj nemet ha már valami nem fér bele a tervbe így elkerülve az egész napos kapkodást és rohanást!

Összegzés

Nagyon sok váratlan dolog történhet velünk, ami felboríthatja napunkat, majd ez által akár az egész hetünket is. Nem egyszerű kontroll alatt tartani az eseményeket. A fenti tanácsok segítségével azonban könnyebben szembenézhetünk a ránk nehezedő nyomással. A magánélet (barátok család, hobbik) fontosságát már említettem. Ne hagyd, hogy a nehéz hétköznapok a boldogságod rovására menjenek!

fb.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása