Miért válaszd a teljes kiőrlésű gabonákat?
2016. március 30.

Miért válaszd a teljes kiőrlésű gabonákat?

A teljes kiőrlésű liszt tulajdonképpen csak a feldolgozás módjában különbözik a finom liszttől, ezt ugyanis nem őrlik olyan finomra. Látható, hogy a teljes kiőrlésű liszt sem az ördög műve. Mégis ez az apró eltérés igen szembetűnő különbségekhez vezet. De mik is ezek a különbségek?

Kevesebb kalória? - NEM

Gyakran felmerülő tévhit, hogy a teljes kiőrlésű kenyerek azért egészségesebbek, mert a finomított lisztet tartalmazó termékeknél alacsonyabb energia- és/vagy szénhidráttartalmúak. Ha akad is némi minimális különbség ebben a két értékben, energia- és szénhidráttartalom tekintetében a fehér kenyér gyakorlatilag azonosnak tekinthető a teljes kiőrlésű változatokkal.

teljes_kiorles_n.jpg

De akkor miért is jobb?

Vitaminok ásványi anyagok

A teljes kiőrlésű termékek, főként B1-, B2- és B6-vitaminból sokkal többet tartalmaznak, mint a fehérek. Az ásványi anyagok közül van benne szelén, cink, magnézium és kálium. Nem feltétlenül csak ebből a forrásból tudunk hozzájutni ezekhez az ásványi anyagokhoz, de fontos forrásnak tekinthetők. 

A nélkülözhetetlen rostok

Elsősorban a gabonamagvak héja tartalmaz cellulózt, lignint és hermicellulózt, azaz vízben nem oldódó rostokat. Ballasztanyagoknak is nevezzük őket, hiszen fontos szerepük van az egészséges bélműködés fenntartásában. Ha elegendő folyadékot viszünk a szervezetünkbe, a térfogatuk megnő, ezzel lerövidítve a salakanyagok átjutási idejét a bélrendszerünkön.

Kiemelkedő szerepük van a vízben oldódó rostanyagoknak is, például a zabban a béta-glükánnak. Jó hatással vannak a koleszterinre, az epe- és zsírsavakra, valamint a vércukorszintet is egyenletes szinten tartják.

Alacsonyabb inzulin reakció

Egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend jelentős részét, kb. 40-55%-át szénhidrátokkal kellene biztosítani, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezeket mégis milyenekkel tesszük. Ilyen szempontból a hosszabb láncú szénhidrátok - mint amilyenek a teljes kiőrlésű - a legfontosabbak, mert azok felszívódása sokkal elnyújtottabb, mint a rövidebb társuké,  így nem is okoznak olyan mértékű inzulinszint-megugrást.

kenyerek_125608775_n.jpg

További számtalan...

Holnap reggelig is sorolhatnám a pozitív hatásokat, de a következők mellet még nem szabad elmenni szó nélkül: Teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, bizonyítottan jó hatással vannak a szív és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegéggel és a rosszindulatú daganatokkal szemben, valamint csökkentik az elhízás kockázatát is.

Rendkívül fontos, hogy a magas rosttartalmú ételek rendszeres fogyasztása mellett arra is figyeljünk oda, hogy sok folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe, hiszen a rostok megkötik a vizet, s csak akkor tudnak megduzzadni, tehát csökkenteni az éhségérzetünket, ha bőséges folyadékot kapnak

Nehézség

A benne lévő korpa és csíra sokak számára keserű ízűvé teszi, és az ételek, sütemények állaga is sűrűbb lesz kicsit tőle, ezért ajánlott egyharmad arányban fehér lisztet is hozzákeverni. A korpának és a csírának köszönhetően hamar elkezd avasodni, ezért tárolása jóval rövidebb ideig oldható meg. 

Úgy gondolom ezzel a nehézséggel könnyedén meg lehet birkózni a számtalan szuper hatás ellenében. ;) 

A minőség és a mértékletesség azonban nagyon fontos, ezek mellett pedig nem elhanyagolható a gluténtartalom sem.

fb.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása