5 érv a diófogyasztás mellett
2016. szeptember 15.

5 érv a diófogyasztás mellett

Az ősz egyik legnagyobb slágere a dió. Nemcsak azért érdemes minél többet fogyasztani kicsiknek és nagyoknak egyaránt, mert finom, hanem azért is, mert rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz.

dio.jpg

Ehetjük akár magában is, de mézzel vagy magas kakaótartalmú olvasztott csokoládéval, esetleg natúr joghurttal lecsorgatva is nagyon finom! A lényeg, hogy semmiképpen ne hagyjuk ki az étrendünkből, elsősorban a következő pontok miatt:

A dió okosít

A diónak, akárcsak a halnak, igen magas az omega-3-tartalma. A szellemi fejlődésére, mint az egy svéd vizsgálatból is kiderült, jótékony hatással van, az omega-3 zsírsavak ugyanis az agysejtek és az idegsejtek működését támogatják. A dió folsavban is gazdag, ami az idegrendszer számára nélkülözhetetlen tápanyag.

Kiváló E-vitamin-forrás

A dió, mint az összes csonthéjas általában, gazdag E-vitaminban. Az E-vitamin antioxidáns, erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezet nyálkahártyájának egészséges működését, mindemellett pedig segíti a szervezetet a telített zsírsavak elégetésében is. Ez a vitamin mindemellett a bőr, a haj és a körmök erősségét is szolgálja.

Ásványi anyagokban gazdag

A dió gazdag cinkben is, ami a fejlődésért, növekedésért felelős enzimek működését segíti, valamint jót tesz az emésztésnek. Szelén szintén van a dióban, ami fontos nyomelem, illetve réz, magnézium, kálium, mangán és kalcium is található benne, mely utóbbi a csontok és fogak fejlődésében hasznosul.

Véd a cukorbetegségtől

A dió omega-3-tartalma nemcsak a szellemi fejlődésnek tesz jót, de a cukorbetegség elkerülésében is segít. Általa ugyanis a szervezet inzulintermelése javul, aminek a termelődési rendellenessége a cukorbetegség kialakulásáért felelős.

Normalizálja a koleszterinszintet

Nemcsak a felnőttek esetében, de a gyerekekében is fontos odafigyelni a koleszterinszintre - ha ugyanis a gyerek étrendje bővelkedik koleszterinben, később szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki nála. A dió segíthet ezt kivédeni, mert telítetlenzsírsav-tartalma magas, ha tehát gyakran adjuk a gyereknek, akkor a szervezete koleszterinszintjét csökkenthetjük.

Forrás: femina.hu

fb.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása