A hekken túl - avagy a halfogyasztás előnyei
2016. július 13.

A hekken túl - avagy a halfogyasztás előnyei

 

Magyarország még száz évvel ezelőtt is komoly halfogyasztó társadalomnak számított. Ekkor folyóink, tavaink dúskáltak a halakban, de ma a hétköznapi ember alig néhány fajtáját ismeri. Jó, ha havonta egyszer hal kerül a tányérunkra, pedig az egészségünk megőrzése szempontjából fontos lenne rendszeres a fogyasztása.

Egy felmérés szerint az Európai Unióban évente 22 kilogramm halat és más tengeri herkentyűt fogyasztanak fejenként, ezzel szemben hazánkban egy főre alig 3 kg jut! Jószerével csak a karácsonykor esedékes pontyot, illetve a strandon kapható hekket ismerjük…

A halfogyasztás nagy előnye abból származik, hogy a tengeri és az édesvízi halak rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos elváltozások, és még számos betegség megelőzése szempontjából. A rendszeres omega-3-fogyasztással (akár étrend-kiegészítő formájában is) megelőzhetjük akár a stroke-ot, a trombózist, de elengedhetetlen az agy és a szem megfelelő fejlődéséhez, működéséhez is. A halhús továbbá rengeteg A-, D- és B- vitamint is tartalmaz, de cink-, vas-, jód-, magnézium- és kalciumtartalma is említésre méltó.

A hal könnyen emészthető, nem terheli meg a gyomrot, legtöbb fajtája nem zsíros. Sokféleképpen, és főleg hamar elkészíthető, ezért akár egy szimpla hétköznap este is tányérunkra kerülhet.

Szívbetegségek ellen

Egy közel 50 000 nő bevonásával készült dán kutatás összefüggést tárt fel a halfogyasztás és a szívbetegségek kialakulása között: a hetente legalább egyszer halat fogyasztó résztvevőknek 50 %-kal kevesebb szívproblémájuk volt, mint azoknak, akik ennél ritkábban, vagy soha sem esznek halat. Ezenkívül arról sem árt szót ejteni, hogy a halak a “jó’”, azaz a HDL-koleszterin szintjének növelése révén hozzájárulnak az érrendszer egészségének megőrzéséhez is.

Csökkenti a depressziót

Egy másik kutatásból kiderült, hogy a hetente legalább két alkalommal halat fogyasztó nőknél 25%-al kisebb eséllyel alakul ki depresszió. Férfiak esetében nem mutatható ki hasonló összefüggés, mert az omega-3 zsírsavak a női hormonokkal együttműködve emelik meg a szervezet kedélyjavító szerotoninszintjét.

Gyulladások ellenszere

A szakemberek úgy tartják, hogy a halban lévő omega-3 zsírsavak többféleképpen is hozzájárulnak a gyulladások csökkentéséhez, így hatékony segítséget nyújthatnak az ízületi gyulladás, a prosztata- illetve a hólyaggyulladás fájdalmas tüneteinek enyhítésében.

 

Szebb bőrt szeretnénk? Együnk lazacot!

 A lazac, a hering, a szardínia, a makréla és a szardella is megerősítheti a bőrsejtek membránjait és megvédhet a nap káros sugárzásaival szemben, sőt, a rendszeres halfogyasztással bőrünk egyenletes, kisimult, ragyogó lehet.

 

A szem védelmében

Egy tanulmány szerint a rendszeresen halat fogyasztó emberek jóval hosszabb ideig megőrizhetik látásukat, hiszen a halban található értékes tápanyagok megvédik a szemet a korral járó gyengüléstől. A kutatók szerint mindez főként az olajokban gazdag halakban megtalálható DHA-savnak köszönhető. Fogyasszunk sok makrélát, heringet, tonhalat, szardíniát és pisztrángot!

Tengeri vagy édesvízi? Fehér vagy vörös húsú?

 

hal.jpg

Jó, ha tudjuk: elsősorban a tengeri halak biztosítják az egészségvédő hatású omega-3 zsírsavakat, ezért együnk minél több sötétebb húsú tonhalat, heringet, makrélát. A hideg vizekben élő lazac és tavi pisztráng ugyancsak gazdag forrásai az O3-nak. A fehér húsú halak, mint a lepényhal vagy a tőkehal, O3-ban szegények. A tengeri halak közül az olajos húsúak között tartják számon a makrélát, a heringet, a tonhalat, a lazacot, a tőkehal, a hekk, a lepényhal szárazabb húsú.

Az édesvíziek között zsírosabb a ponty, a harcsa, az angolna, szárazabb a busa, az amur, a süllő, a pisztráng. A folyamiakat (csuka, amur, süllő, harcsa) általában jobb ízűnek, kevésbé zsírosnak tartják, mint a tavi pontyot, busát. Vásárláskor gondosan ellenőrizzük, friss-e a hal: szeme legyen tiszta, kopoltyúja élénkpiros.

 

Minden korban ajánlott

Az omega-3-zsírsav jótékony hatása minden életszakaszban kimutatható. Ha a várandós kismama étrendjébe beépíti a halhúst is, csökken a terhességi magas vérnyomás, a koraszülés és az alacsony születési súly rizikója. Kedvezően befolyásolja az idegsejtek fejlődését, csökken a gyermekkori hiperaktivitás előfordulásának aránya. A halat rendszeresen fogyasztó gyermekeknél negyedére csökken az asztma kialakulásának kockázata. Csökkenti továbbá a vérnyomást, segít megelőzni a szívinfarktust, a trombózist, megfelelő arányú bevitele során kisebb lesz a stroke és a különféle érbetegségek kockázata (akár 43-50 %-kal). Gátolja a jóindulatú polipok rákossá való elfajulását. Enyhíti a pikkelysömör tüneteit. Idős korban a heti egyszeri halfogyasztás 30 %-kal csökkenti az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór veszélyét. Az O3 hozzájárulhat az egészséges agyi funkciókhoz, az egészséges látáshoz, a normális szívműködéshez, vérnyomáshoz, és a trigliceridszintek karbantartásához. Ezek az EFSA (European Food Safety Authority) által is elfogadott kijelentések, tehát egy valóban nagyon fontos tápanyagról van szó. Az utóbbi évek, évtizedek étrendje a modern társadalmakban nagy mértékben csökkentette az O3-zsírsavak arányát a mindennapokban, ezért kell a megfelelő mennyiségű halat vagy növényi olajat (pl. ligetszépeolaj, lenmagolaj) fogyasztani, és ha ennek nem tudunk eleget tenni, akkor étrendkiegészítők formájában ezt pótolni.

Mi a  Lem-O-3 terméket szívből ajánljuk erre a célra:

 lemo3.jpeg

fb.png

Források: hajraegeszseg.hu, femina.hu, hazipatika.com

 

A kutatók úgy vélik: amennyiben a hal védőhatással bír az öregedő agyra, az előny az omega-3 zsírsavból származhat, amely bőséggel található olyan halakban, mint a lazac, makréla vagy a tonhal. Laboratóriumi kísérletek igazolták, hogy az omega-3 zsírsavaknak vannak olyan tulajdonságaik, amelyek távol tarthatják az elbutulást: védik az idegsejteket, csökkentik a gyulladást és segítenek megelőzni az úgynevezett amiloid fehérjék összetapadását. Az utóbbi az Alzheimer-kóros páciensek agyában megfigyelt jelenség. A kutatók elemzésük során figyelembe vettek egyéb, az étkezésen kívüli tényezőket is, például a résztvevők bevételét, iskolázottságát, életmódját, estleges dohányzását.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5394/a-halfogyasztas-tovabb-elonyei
Laboratóriumi kísérletek igazolták, hogy az omega-3 zsírsavaknak vannak olyan tulajdonságaik, amelyek távol tarthatják az elbutulást: védik az idegsejteket, csökkentik a gyulladást és segítenek megelőzni az úgynevezett amiloid fehérjék összetapadását. Az utóbbi az Alzheimer-kóros páciensek agyában megfigyelt jelenség.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5394/a-halfogyasztas-tovabb-elonyei

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tpl 2017.12.23. 09:39:53

25%-kal es nem "-al". Egy ilyen szépen megírt posztot ne engedjük elrontani ekkora szarvashibákkal.
süti beállítások módosítása