5+1 tipp a sikeres életmódváltáshoz
2016. február 26.

5+1 tipp a sikeres életmódváltáshoz

Életünk folyamán többször eljutunk arra a pontra, hogy változtatni szeretnénk az életmódunkon. Sokszor ez csak egy kósza gondolat, de ha már az elhatározásunk eléggé érett az alábbi pontokat követve könnyebben elérhetjük a hőn áhított sikert.

Az életmódváltás lényege, hogy elmozdulunk egy egészséges(ebb) élet irányába melynek köszönhetően jobban érezzük magunkat a mindennapokban. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy odafigyeljünk magunkra! A testi és lelki egyensúlyra való törekvés is nagyon fontos, hiszen csak így érhető el és tartható meg hosszútávon az új életforma.

1; Szokásról szokásra

Alakítsunk ki egyszerű szokásokat. Ha egy ételt mellőzni vagy épp helyettesíteni szeretnénk az ez egy jó kiinduló pont. Egy új szokás beépülése nagyjából három hetet vesz igénybe. Amikor az új szokás automatikussá válik, már nem kell akaraterőt kifejtenünk ahhoz, hogy például cukor nélkül igyuk a kávét.

Ha most állunk neki a mozgásnak, heti 1-2 alkalommal kezdjük, majd folyamatosan növeljük az intenzitást. Nem érdemes rögtön heti 5 edzéssel kezdeni. Fokozatosan emelve az intenzitást a sport részévé válik életünknek, és már várni fogjuk a következő alkalmakat...

9pyy07x93t.jpg

2; Nagy tervek – kis lépések

Célunk lehet akár 30 kiló leadása vagy az év végi maraton lefutása is. Fontos hogy a kitűzött céljainkat kisebb elérhető rész célokra bontsuk, melyek elérése mindig tovább lendít minket az előttünk álló holtpontokon. Célunk eléréseben rengeteg apróság is segítségünkre lehet. Például, ne használjuk a liftet, lépcsőzzünk, hiszen a legkisebb mozgás is számít!

3; Motiváció fenntartása

Az ember gyarló így könnyen választja a könnyebb utat. Könnyebb otthon megnézni egy filmet ahelyett, hogy az edzőteremben izzadnánk. Könnyebb beugrani a Mekibe egy BigMac-ért mint salátát enni csirkemellel. De ha tarjuk magunkat az elképzeléseinkhez akkor ez eredmény sem marad el. 

Az igazi motivációt mindenkinek saját magában kell megtalálnia. Folyamatos motiváció nélkül könnyű letérni a jó útról. Ezért kiemelten fontos, hogy folyamatosan fenntartsuk a lelkesedésünket. Teljesíthető célokat tűzzünk ki magunknak, melyek elérése tovább motivál bennünket.

4; Étkezz tudatosan

Napi 5-6 étkezés, Zsír szénhidrát, stb. Napjainkban már számtalan forrás áll rendelkezésünkre hogy tájékozódjunk, hogy mi is az ideális étrend számunkra. Ha biztosra akarunk menni, keressünk fel egy dietetikust, hisz nekik ez a szakmájuk!

Bármilyen étrendet is követünk a legnehezebb dolog, hogy hogyan tartsuk be ezt hosszútávon, az első napok, hetek lelkesedése után. A lényeg a TUDATOSSÁG. Készüljünk fel minden délután/este az előttünk álló napra, annak megfelelően, hogy mikor, hogy lesz lehetőségünk étkezni. Számtalan előre elkészíthető egyszerű harapni valót összedobhatunk pillanatok alatt, így megelőzve azt, hogy másnap nagy éhségünkben a sarki lángososnál vigasztalódjunk.

Kényelmesebb megoldás lehet, ha egész napos menüt rendelünk, amely tartalmazza a napi 5 étkezésre szükséges kész ételeket. 

8647038461_8c625bf02a_b.jpg

5; Mozgás mozogni

Sokan mondják, hogy sport nélkül nem megy. Ez nem feltétlen igaz, de a mozgás hiánya jelentősen megnehezíti a dolgunkat. Válasszunk számunkra megfelelő mozgásformát és mennyiséget. Ha a sportban sikerélményünk van az még egy megerősítés arra, hogy jó úton járunk.

+1; Türelem és kitartás

Talán ez a két legnehezebb dolog. Vegyük észre az apró sikereket, győzelmeket minden nap, és merjünk örülni is ezeknek! Hogy ezt már elértük és ezekből merítsünk erőt a folytatáshoz.

Az eredmények nem jönnek maguktól. De ez nem is baj. Gondoljunk csak bele, ha gombnyomásra letudnánk adni 30 kilót az hova is vezetne? Lefogyni nem egyszerű feladat. De ha odafigyelünk magunkra és tanulunk a meghozott áldozatokból, végeredményben nem csak 30 kilóval leszünk könnyebbek hanem új életmódunknak köszönhetően rengeteg hasznos tapasztalattal is gazdagodunk. Ezeket pedig az élet többi területén is tovább kamatoztathatjuk!

fb.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása