Folyékony kincs: a smoothie
2016. február 01.

Folyékony kincs: a smoothie

A legtöbb háztartásban, a konyhaszekrény egy eldugott szegletében biztos, hogy lapul egy turmixgép is. Itt az ideje, hogy elővegyük és energia- és vitaminbombákat készítsünk vele, melyektől azon túl, hogy nagyon egészségesek, sokkal jobban is érezhetjük magunkat!


Talán egyik évszakban se ilyen gazdag a gyümölcskínálat, mint most, ősszel! Használjuk ezt ki, válogassunk a piacon a legszebb, legszínesebb példányok között, és pillanatok alatt, kevés pénzből is elkészíthető, finom ital a jutalmunk! Arról nem is beszélve, hogy mennyire fontos a téli időszak előtt "bespájzolni" a vitaminokból és egyéb értékes tápanyagokból.
Azért nem turmix, mert általában nincs benne tej, és azért nem gyümölcslé, mert nem gyümölcscentrifugával, hanem turmixgéppel készítjük, így jóval sűrűbb is, hiszen a rostok, a gyümölcshús is benne marad.

Nem csak azért ajánlott a fogyasztásuk, mert finomak, hanem így biztosan bejuttatjuk a szervezetünkbe a sok, nagyon hasznos tápanyagot, amit egyébként nem tennénk meg minden nap. Tele vannak antioxidánsokkal, fitotápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, fehérjékkel és nem utolsó sorban vassal.

pumpkin_smoothie.jpg

Mi a titka?

Mindig törekedjünk az idénygyümölcsök, -zöldségek felhasználására! Jó, ha teszünk bele zöld leveleket is: ettől nem lesz "zöld íze", hiszen a másik fontos összetevő, a banán ezt tompítja. A zöld levelesek egységnyi kalóriára eső tápanyag- és fehérjetartalma szinte minden más ételénél jóval több. Igazi vitaminbomba és egy turmixba sokkal több belefér, mint egy salátába vagy szendvicsbe. Még egy nagyon fontos dolog: cukrot semmiképp ne adjunk hozzá, maximum egy kis mézet.

Főbb „szabályok”2011_09_smoothie2.JPG

  • banán lehetőleg mindig kerüljön a turmixba
  • minél több (legalább 100 g) zöld levél kerüljön bele (pl. sóska, spenót, madársaláta, fodroskel, petrezselyem, zeller, bazsalikom, stb.)
  • egy kevés folyadékot mindig adjunk hozzá, hogy sűrű és krémes legyen az ital (növényi tej, víz, egy narancs vagy citrom leve, illetve ezek keveréke bármilyen arányú keveréke)
  • további összetevők lehetnek: fagyasztott gyümölcsök, ananász, avokádó, őrölt lenmag, zabpehely, cukrozatlan kakaópor, cayenne bors, fahéj, kardamom, szerecsendió, gyömbér stb., a lehetőségek tárháza majdnem végtelen!
  • zöldségleveket nyugodtan tehetünk bele folyadékként, de gyümölcsleveket ne: ezek a rostok eltávolítása következtében túlságosan sok cukrot tartalmaznak.
  • a fagyasztott gyümölcsöktől csak krémesebb lesz a smoothie
  • 2 evőkanál őrölt lenmaggal a napi omega-3-szükséglet is fedezhető.

 

fb.png

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása