Miről kell lemondanom kismamaként?
2016. január 19.

Miről kell lemondanom kismamaként?

A terhességgel számtalan dolog megváltozik az ember életében. De nem feltétlen kell lemondani mindenről, elég csak alkalmazkodni az új helyzethez. Vegyük sorra a legfontosabb dolgokat!

Mozgás

Napjainkban számtalan speciális, kifejezetten terheseknek szóló mozgásformát találhatunk, így nem kell lemondanunk a korábbi aktív életünkről.

A mozgás egyébként is nagyon fontos, de akár egy-másfél óra könnyű séta is nagyon jót tesz. Tilos viszont a verseny­szerű sport, a lovaglás, a síelés és az  extrém sportok is!

gombolyodo_pocak.jpg

Szex

A nemi élet nem tiltott a terhesség alatt. Bár az idő előrehaladtával csök­ken rá az igény – ennek a megválto­zott érdeklődés és a fizikai kényelmet­lenség az oka. Szükség esetén az orvos felhívja a kismama figyelmét a szexuális élet kerülésére.

Koffein

Alapvetően szabad kávét inni a terhesség alatt, de mértékkel. Napi maximum 3 presszókávé az elfogadható mennyiség. Viszont a túlzott koffeinfogyasztás jelentősen növeli a vetélés kockázatát.

Így persze arra is figyelni kell, hogy a teában is van koffein, így ezeket sem szabad túlzásba vinni. Az energiaitalok nem titkolt célja, hogy felfokozott állapotot okozzanak. Ez pedig a várandósság ideje alatt semmiképp sem jó, akár be is görcsölhet a kismama hasa.

Gyógyszerek, vizsgálatok

Tilos orvosi utasítás nélkül hashajtó tablettát használni. Egyébként is bár­milyen gyógyszert csak orvosi utasí­tásra érdemes szedni. Célszerű felkészülni természetes megoldásokkal, megfázás vagy egyéb problémák esetére is.
Szabad nátha esetén lázcsillapítót, emelt adagú C-vitamint bevenni. Viszont tilos a kis­mamának tüdőszűrésen, röntgenvizs­gálaton rész vennie. Az ultrahangvizs­gálat viszont ártalmatlan a magzatra.
id-10038137-300x214.jpg

Ital és dohányzás

A várandósság ideje alatt tilos a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a drog használat! Valamilyen alkalom megünneplésekor persze megenge­dett 1 dl bor, esetleg egy pohár sör fogyasztása. Röviditalt azonban egy­általán ne fogyasszunk!  

Szauna és meleg

A kismamák számára egyértelműen kerülendő a a szauna és szolárium használata is. A szauna, a forró fürdő alhasi vérbőséget okoz, mely növeli a vetélés, koraszülés kockázatát, és a már meglévő visszerek állapotát is rontja.
A szolárium alkalmazásával kapcsolatban a vélemények ugyan megoszlanak, azonban várandósság időszakában a direkt hőhatás inkább nem javasolt

fb.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása