Évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban a medvehagyma. Főként az interneten található számtalan receptnek köszönhetően egyre szélesebb körben találkozhatunk vele. Engem meglepett, hogy kellemes fokhagymára emlékeztető íze mellett számos pozitív egészségügyi hatásai is van. Ti tudtátok például, hogy...
A medvehagyma tulajdonságai lényegében megegyeznek a fokhagymáéval, ám gyógyereje jóval nagyobb.
Salaktalanítás, méregtelenítés
- Városokban lakóknak kifejezetten ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt. Emellett vérnyomáscsökkentő és érelmeszesedés-gátló is, így például szédülés, fejfájás de akár a magas vérnyomás ellen is hatásos gyógyír lehet.
- Kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható krónikus hasmenés ellen ugyanúgy, mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz. A medvehagyma hamar kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is. A bélműködés javulásával megszűnnek azok a panaszok is, amelyek különösen idős embereknél valamint a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége következtében lépnek fel.
- A hagymájából készített "bor" orvosság azon emberek számára, akiket mellkasi elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz. Idült köhögésre is nagyon jó hatása van, mert oldódik a váladék és ezzel párhuzamosan szűnik a légszomj is.
- A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be.
Több vélemény szerint nincs a földön még egy olyan növény, amely ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért.
Fontos tudni
Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés miatt veszélybe került állománya, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban - a védett területek kivételével - még szabadon gyűjthető.
Felhasználási módok
- Fűszerként: a friss medvehagyma Ieveleket apróra vágjuk, mint a metélőhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk.
- Medvehagyma-eszencia: az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag főzött pálinkával felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.
- Medvehagyma-bor: az apróra vágott levelekből egy maréknyit (kb. 1/4 liter), fehérborban rövid ideig felforralunk. ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napközben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.
+1 Szuper recept
A klasszikus medvehagymás pogácsa helyett legyen egy kicsit "emberesebb" recept:
Kolbászos Medvehagymás Krémsajtos Göngyölt Csirkemell
Hozzávalók:
4 Szelet Csirkemellfilé
1/2 Szál Parasztkolbász
8 db Kockasajt /vagy 2 db tömlős krémsajt/
8 Szelet Bacon
1 Csokor Medvehagyma
Grill Fűszerkeverék
Só, őrölt Fehérbors
Elkészítés:
A csirkemell szeleteket sózzuk, grill fűszerkeverékkel megszórjuk.
A kolbászt apró kockákra, a medvehagymát csíkokra vágjuk, és összedolgozzuk a sajttal. Ízesítjük sóval és őrölt fehérborssal. A tölteléket elosztjuk a csirkemell szeleteken majd a hússzeleteket felgöngyöljük, 2-2 szelet baconba tekerjük, és szorosan alufóliába csavarjuk.
A tekercseket tepsibe vagy sütőrácsra tesszük, és 30-35 perc alatt készre sütjük.
forrás: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=112
http://mecsekimedvehagyma.hu/7-tuti-medvehagyma-recept/