Tavaszi csodafegyver: a medvehagyma
2016. március 21.

Tavaszi csodafegyver: a medvehagyma

Évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban a medvehagyma. Főként az interneten található számtalan receptnek köszönhetően egyre szélesebb körben találkozhatunk vele. Engem meglepett, hogy kellemes fokhagymára emlékeztető íze mellett számos pozitív egészségügyi hatásai is van. Ti tudtátok például, hogy...

A medvehagyma tulajdonságai lényegé­ben megegyeznek a fokhagymáéval, ám gyógyereje jóval nagyobb.

108938_medvehagyma4.jpg

Salaktalanítás, méregtelenítés

  • Városokban lakóknak kifejezetten ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt. Emellett vérnyomáscsökkentő és érelmeszesedés-gátló is, így például szédülés, fejfájás de akár a magas vérnyomás ellen is hatásos gyógyír lehet.
  • Kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható krónikus hasmenés ellen ugyanúgy, mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz. A medvehagyma hamar kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is. A bélműködés javulásával megszűnnek azok a panaszok is, amelyek különösen idős embereknél valamint a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége következtében lépnek fel.
  • A hagymájából készített "bor" orvosság azon emberek számára, akiket mellkasi elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz. Idült köhögésre is nagyon jó hatása van, mert oldódik a váladék és ezzel párhuzamosan szűnik a légszomj is.
  • A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be. 

Több vélemény szerint nincs a földön még egy olyan növény, amely ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért. 

Fontos tudni

Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés miatt veszélybe került állománya, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban - a védett területek kivételével - még szabadon gyűjthető.

Felhasználási módok

  • Fűszerként: a friss medvehagyma Ieveleket apróra vágjuk, mint a metélőhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk.
  • Medvehagyma-eszencia: az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag főzött pálinká­val felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.
  • Medvehagyma-bor: az apróra vágott levelekből egy maréknyit (kb. 1/4 liter), fehérborban rövid ideig felforralunk. ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napköz­ben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.

medvehagyma.jpg

+1 Szuper recept

 A klasszikus medvehagymás pogácsa helyett legyen egy kicsit "emberesebb" recept:

Kolbászos Medvehagymás Krémsajtos Göngyölt Csirkemell

Hozzávalók:

4 Szelet Csirkemellfilé
1/2 Szál Parasztkolbász
8 db Kockasajt /vagy 2 db tömlős krémsajt/
8 Szelet Bacon
1 Csokor Medvehagyma
Grill Fűszerkeverék
Só, őrölt Fehérbors

Elkészítés:

A csirkemell szeleteket sózzuk, grill fűszerkeverékkel megszórjuk.

A kolbászt apró kockákra, a medvehagymát csíkokra vágjuk, és összedolgozzuk a sajttal. Ízesítjük sóval és őrölt fehérborssal. A tölteléket elosztjuk a csirkemell szeleteken majd a hússzeleteket felgöngyöljük, 2-2 szelet baconba tekerjük, és szorosan alufóliába csavarjuk.

A tekercseket tepsibe vagy sütőrácsra tesszük, és 30-35 perc alatt készre sütjük.

fb.png

forrás: http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=112
http://mecsekimedvehagyma.hu/7-tuti-medvehagyma-recept/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása