Az "online lét" élettani hatásai
2016. február 23.

Az "online lét" élettani hatásai

Napjainkban szinte minden háztartásban lapul legalább 1 laptop és az internet hozzáférés is általánossá vált. Megjelentek a közösségi oldalak, számtalan kommunikációs forma, a Google és társai segítségével pedig pillanatok alatt bármilyen információ rendelkezésünkre áll.

Az okostelefonoknak és nagysebességű mobilhálozatoknak köszönhetően pedig, mindez már tartózkodási helytől és időtől függetlenül rendelkezésünkre áll. Az ún. folyamatos online élet megváltoztatta életünket, ennek számtalan előnyével és hátrányával együtt. Emberi kapcsolatokra gyakorolt hatásáról számtalan értekezés létezik, de a testünkre gyakorolt hatásokról ritkábban hallunk! 

Hátfájás

Talán az egyetlen fizikai tünet ami elég nagy figyelmet kap a folyamatos ülőmunkának köszönhetően...

A sok ülés és a vele járó helytelen testtartás eredménye, hogy a gerincoszlop 'S'-alakú görbülete a nyaki és az ágyéki részen kiegyenesedik, a háti szakaszon pedig fokozódik. A vállak előreesnek, ezáltal a hátizmok megnyúlnak a mellizmok pedig megrövidülnek. A deréktájon elhelyezkedő csigolyák és a hozzátartozó porckorongok hatalmas terhelést kapnak, amit a gerincoszlopot közvetlenül támogató izmok sem tudnak kellőképpen tehermentesíteni. A fájdalmon túl huzamosabb idő után visszafordíthatatlan deformáció is kialakulhat.

Ezért is fontos, hogy időben foglalkozzunk az ülés káros hatásival, megelőzvén a visszafordíthatatlan károsodást.

officefat1.jpg

Elhízás

Ez nem feltétlen direkt hatása a modern kütyüknek, de szintén együtt jár a virtuális világgal ez a jelenség. Például ha ételfotókat vagy arra utaló képeket látunk, az ösztönöz minket arra, hogy együnk. De érdemes abba is belegondolni, hogy a rengeteg gép előtt töltött időt egyébként valószínűleg sokkal aktívabban, azaz több kalóriát égetve töltenénk.

Kiber betegség

A Harvard Medical School professzora, Steve Rauch szenzorokkal vizsgálta, hogy mi zajlik az okostelefont használók fejében. Nem csak az egyensúlyérzékük változik meg, de az érzékelésük is. Fejfájás, kába érzet mellett a migrénre való fogékonysága is megnő azoknak az embereknek akik folyamatosan a telefonjukon lógnak..

Görcsös ujjak

A folyamatos gépelés a billentyűzeten és a telefonon könnyen okozhat görcsös tüneteket az ujjakban. Ezt nem szabad félvállról venni, mert ez a folyamatos terhelés az inakban és az izmokban is súlyosabb károsodást is okozhat...

mobile-users_20131128_104309_normal.jpg

Fáradt szemek

Gondolom mindenki érezte már, hogy szemei elfáradnak egy hosszú nap végére...Minden olyan tevékenység, aminél a szemedet használod, az fáradt, fájó, száraz szemhez vezet és előbb-utóbb fejfájást okoz.

Nyaki fájdalmak

A folyamatos lefele és fix pontba nézéstől kellemetlen érzés alakulhat ki a nyakban és a gerincben, ez szintén a helytelen testtartás számlájára írható. 

Impotencia

Több  tanulmány szerint a rendszeresen hosszú ideig ölben tartott laptopok hője akár impotenciát is okozhat. Ennek oka, hogy a magas hőhatásnak kitett herezacskók miatt spermium-szám csökkenés jelentkezhet, ami súlyos esetben terméketlenséghez is vezethet.

+1 érdekesség: Fantomrezgések

Ez az a jelenség, amelynek során azt hisszük, hogy a telefon vibrál a zsebünkben, pedig valójában nem vagy nincs is ott. Ez egyfajta kényszeres viselkedés, amely szorongásra is utalhat. Már több kutatás is foglakozott ennek az új jelenségnek a  neurológiai, pszichológiai, szocio-kulturális ás kommunikációelméleti okaival is. mobile-phone-791644_1280.jpg

A 21. századi technológiák nyújtotta kényelem, nem feltétlen fenékig tejfel. Ne hagyd, hogy az említett  problémák eluralkodjanak rajtad. Megfelelő életmóddal és odafigyeléssel a fenti tünetek kivédhetőek. Élj tudatosan! ÓVD-magad!

 fb.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása