Töltsd fel magad energiával télen is!
2016. február 12.

Töltsd fel magad energiával télen is!

A téli hónapokban, de leginkább az évszak végéhez közeledve sokan szembesülünk azzal, hogy túlságosan fáradtak, dekoncentráltak...kimerültek vagyunk.

A kimerültség nem csak a kevés alvás, a túlhajszoltság, vagy egy mentális trauma következménye lehet. Okozhatja a nem megfelelő táplálkozás, az általánosan rossz lelkiállapot, vagy akár szervi probléma is. Gyomorfájdalom, fejfájás, levertség, koncentrációs problémák, belső feszültség...mind-mind velejárói lehetnek az energiahiányos állapotnak.

213h.jpg

Akár olyan szintű anyagcsere problémákat is okozhat, amelynek következtében a rossz felszívódás miatt kevesebb az agy tápanyag ellátása. Ebből fakadóan rosszabbul működik a keringés, fáradtak vagyunk, nem tudunk koncentrálni, állandóan csak aludni szeretnénk. Ha alszunk, akkor viszont nem pihentetően. Aztán persze ebből lesz az ördögi kör...

A mentális és szervi problémákon túl, számos kiváltó oka lehet

  • Vírusfertőzések, bakteriális gyulladások
  • Gyulladásos gócok
  • Vitamin- és ásványhiány
  • Toxikus terheltség
  • Védőoltások, gyógyszerek
  • Szénhidrát- és túlzottan zsír-, valamint fehérjedús étrend
  • Nitrát gazdag ételek
  • Oxidatív stressz
  • Instabil nyaki gerinccsigolyák
  • Elektroszmog
  • Erős és tartós fizikai megterhelés
  • Daganatos betegségek

Mit tehetünk ez ellen?

 

Növeld a folyadékbevitelt

Ha a szervezet nem kapja meg a számára fontos minőségű és mennyiségű folyadékot, annak komoly következményei lehetnek. Fontos, hogy minél több a szervezet számára is könnyen feldolgozható folyadékot fogyasszunk. Erre a víz, a szénsavmentes ásványvíz és a cukor hozzáadása nélkül készült 100%-os gyümölcslevek a legalkalmasabb. Fogyassz minél többet!!!

268h.jpg

Ne hagyd ki a reggelit

Nem tévedés, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nem elég letudni az autóban bekapott néhány falat keksszel, vagy egyszerűen egy bögre tejeskávéval helyettesíteni. A reggeli nagy mértékben befolyásolja a napi energiaszintet és a megfelelő, helyes táplálkozást is megalapozza. A korgó gyomor kinek kell?

Táplálkozz egészségesen

Nem feltétlen az a helyes, ha minden étkezéskor csak és kizárólag egészséges ételeket eszel, de mindig törekedj a lehető legjobbra. A lelkednek is jól kell néha laknia, de mindig igyekezz vitaminokban és ásványi agyagokban gazdag ételeket fogyasztani, kevés lassan felszívódó szénhidráttal. A szervezeted hálás lesz, ha odafigyelsz a minőségre.

Koffein

Ugyan élénkítő hatásáról ismert, ez csak rövid távon igaz. Néhány órára ugyan felélénkít, de után sok energiát von el. Ennek elkerülése érdekében sokan naponta több kávét is fogyasztanak. A koffein van, akinél függőséget okoz, van akinél nem. Mindenesetre sokszor tapasztalható, hogy ha a megszokott reggeli kávé kimarad, bizony jelentkezik a kellemetlen fejfájás. A kávéról sokszor mondják, hogy jó, sokszor, hogy nem jó. Szerintem mindenki döntse el maga! Én szeretem. :)

Ásványi anyagok pótlása

Kellenek..ennyi.

Ha nem jutnak elegendő mennyiségben a szervezetedbe, akkor rossz lesz az oxigénellátottság az agyban és az izmokban is. A kevés oxigén miatt pedig fáradt leszel, gyenge, dekoncentrált...

Ha már kimerültség és fáradtság, akkor alvás. Na de mikor és mennyit?

Aludni igenis kell. Már egyetlen nap alvásmegvonás is kihatással van az emésztőrendszerre, de a túl sok alvás sem egészséges. Az alvásideje mindenkinek más, valahol 5 és 10 óra között helyezkedik el. A legtöbb helyen az olvasható, hogy este 11 és hajnali 5 között a legoptimálisabb aludni. Ez persze mindenkinek függ a napirendjétől is.

Testmozgás, az elmaradhatatlan

Oldja a szorongást, javítja a hangulatot, kiváló stressz csökkentő hatása van. Fokozza a vérkeringést, növeli a tüdőkapacitást. Erősíti az immunrendszert, csökkentheti a magas vérnyomást. Rendszeres mozgással megelőzhető, illetve szinten tartható a diabétesz...
Szerintem ezt nem kell tovább magyarázni. 

fb.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása