A diót már az ókori görögök is ismerték és fogyasztották. Ez nem csoda hiszen számtalan pozitív hatása miatt ma is nagyon népszerű.
1. Segít a fogyásban
Több kutatás is bizonyatotta, hogy rendszeres fogyasztása testsúlyvesztéshez vezet, hiszen számos fehérjeforrást tökéletesen ki lehet váltani vele. A tápértéke magas, és sok olajat tartalmaz, a telítettség érzését kelti, ami hosszú távon kifejezetten pozitív.
Emlett azért is hasznos, mert nincs benne koleszterin, de olajainak összetétele remek. Átlagosan 76 százalék többszörösen telítetlen zsírsav, 14 egyszeresen telítetlen; csupán egytizede telített.
2. Segít az alvásban
A melatonin megfelelő szintje alapfeltétele a mély álomnak. Főleg idősebb korban jellemző, hogy csökken szervezetük melatonintermelése. A dióban levő melatonin segít ellazulni és pihenni, így éjjel zavartalanul alhatunk.
3. Megszépíti a hajat
A dióban található biotin, azaz a B7-vitamin erősíti, táplálja a hajszálakat, megelőzhetjük vele a hajhullást is. A dióban továbbá E-vitamin is van, amitől a hajad fénylő és egészséges lesz.
4. Segít elkerülni a szívinfarktust
A dió fogyasztása által kizárhatók a szív-érrendszeri panaszok, hála a benne rejlő zsírsavaknak, amelyek csökkentik a vérben lévő rossz koleszterint, és meggátolják az artériák eldugulását. A dió olajsavai csökkentik az érfalak gyulladásos problémáit is.
100 g dióban több mint 20 mmol antioxidáns található, amelyek kombinációja extrém módon hatékony. A telítetlen zsírsavak közül emeljük ki az omega-3 és omega-6 zsírsavakat - ezek az emberi szervezet számára esszenciálisak, szervezetünk nem tudja előállítani őket.
Fogyasztása a cukorbetegek számára különösen ajánlott, hisz ők azok, akik leginkább érintettek a szív- és érrendszeri betegségekben.
5. A nőknél csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
A Harvard Egyetem Táplálkozástani Intézetének kutatása rávilágított arra, hogy a nők esetében a kettes típusú diabétesz kialakulását 24 százalékkal fogta vissza a heti kétszeri, legalább 28-28 grammos diófogyasztás.
6. Javítja a spermát
A rendszeres diófogyasztás pozitívan hat a férfiak termékenységére, azáltal, hogy javítja a hímivarsejtek életképességét, mozgékonyabbá teszi a sejteket., mivel a telítetlen zsírsavak nagyobb mennyiségű fogyasztása pozitívan befolyásolja a férfiak spermiumának minőségét.
7. Jót tesz a bőrnek
Magas B-vitamin-tartalma hatékonyan lassítja a bőr korral járó változásait, a ráncok kialakulását. Emellett a dióban sok az antioxidáns, ami harcol a káros tényezők ellen megóvva a sejteket és növelve azok élettartamát.
8. Segít megőrizni a szellemi frissességet
A dió lecitint tartalmaz, olyan összetevőt, mely serkenti a memóriát – jobban fogsz visszaemlékezni dolgokra, és a részletek is könnyebben beugranak majd. Tanulás vagy megerőltető munka esetén kimondottan hasznos diót ropogtatni.
9. Segít a rák megelőzésében
Szintén az antioxidánsoknak köszönhető, hogy a dió gyógyszer a rák ellen. Jótékony összetevőjüknek köszönhetően segítik a szervezetet a regenerálódásban, megelőzik a sejtelváltozást és a kóros tumorok kialakulását.
+1. A diófa
Tavasszaszal üdezöld hajtásait csodálhatjuk, nyáron az árnyékában pihenhetünk meg a kánikula elől. Ősszel családi programot biztosít terményének szedése és feltörése. Télre pedig kedvenc süteményeink alapanygát biztosítja a diófa.