A dió 9+1 jótékony hatása
2016. január 10.

A dió 9+1 jótékony hatása

A diót már az ókori görögök is ismerték és fogyasztották. Ez nem csoda hiszen számtalan pozitív hatása miatt ma is nagyon népszerű.

3687.jpg

1. Segít a fogyásban

Több kutatás is bizonyatotta, hogy rendszeres fogyasztása testsúlyvesztéshez vezet, hiszen számos fehérjeforrást tökéletesen ki lehet váltani vele. A tápértéke magas, és sok olajat tartalmaz, a telítettség érzését kelti, ami hosszú távon kifejezetten pozitív. 

Emlett azért is hasznos, mert nincs benne koleszterin, de olajainak összetétele remek. Átlagosan 76 százalék többszörösen telítetlen zsírsav, 14 egyszeresen telítetlen; csupán egytizede telített. 

2. Segít az alvásban 

A melatonin megfelelő szintje alapfeltétele a mély álomnak. Főleg idősebb korban jellemző, hogy csökken szervezetük melatonintermelése. A dióban levő melatonin segít ellazulni és pihenni, így éjjel zavartalanul alhatunk.

3. Megszépíti a hajat

A dióban található biotin, azaz a B7-vitamin erősíti, táplálja a hajszálakat, megelőzhetjük vele a hajhullást is. A dióban továbbá E-vitamin is van, amitől a hajad fénylő és egészséges lesz.

4. Segít elkerülni a szívinfarktust 

A dió fogyasztása által kizárhatók a szív-érrendszeri panaszok, hála a benne rejlő zsírsavaknak, amelyek csökkentik a vérben lévő rossz koleszterint, és meggátolják az artériák eldugulását. A dió olajsavai csökkentik az érfalak gyulladásos problémáit is. 

100 g dióban több mint 20 mmol antioxidáns található, amelyek kombinációja extrém módon hatékony. A telítetlen zsírsavak közül emeljük ki az omega-3 és omega-6 zsírsavakat - ezek az emberi szervezet számára esszenciálisak, szervezetünk nem tudja előállítani őket.

Fogyasztása a cukorbetegek számára különösen ajánlott, hisz ők azok, akik leginkább érintettek a szív- és érrendszeri betegségekben.

5. A nőknél csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát 

A Harvard Egyetem Táplálkozástani Intézetének kutatása rávilágított arra, hogy a nők esetében a kettes típusú diabétesz kialakulását 24 százalékkal fogta vissza a heti kétszeri, legalább 28-28 grammos diófogyasztás. 

walnut-copy.jpg

6. Javítja a spermát 

A rendszeres diófogyasztás pozitívan hat a férfiak termékenységére, azáltal, hogy javítja a hímivarsejtek életképességét, mozgékonyabbá teszi a sejteket., mivel a telítetlen zsírsavak nagyobb mennyiségű fogyasztása pozitívan befolyásolja a férfiak spermiumának minőségét.

7. Jót tesz a bőrnek 

Magas B-vitamin-tartalma hatékonyan lassítja a bőr korral járó változásait, a ráncok kialakulását. Emellett a dióban sok az antioxidáns, ami harcol a káros tényezők ellen megóvva a sejteket és növelve azok élettartamát.

8. Segít megőrizni a szellemi frissességet

A dió lecitint tartalmaz, olyan összetevőt, mely serkenti a memóriát – jobban fogsz visszaemlékezni dolgokra, és a részletek is könnyebben beugranak majd. Tanulás vagy megerőltető munka esetén kimondottan hasznos diót ropogtatni.

9. Segít a rák megelőzésében

Szintén az antioxidánsoknak köszönhető, hogy a dió gyógyszer a rák ellen. Jótékony összetevőjüknek köszönhetően segítik a szervezetet a regenerálódásban, megelőzik a sejtelváltozást és a kóros tumorok kialakulását.

+1. A diófa

Tavasszaszal üdezöld hajtásait csodálhatjuk, nyáron az árnyékában pihenhetünk meg a kánikula elől. Ősszel családi programot biztosít terményének szedése és feltörése. Télre pedig kedvenc süteményeink alapanygát biztosítja a diófa.

fb.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása