A napfény 7 jótékony hatása
2017. március 17.

A napfény 7 jótékony hatása

Amint felbukkannak az első napsugarak, és az idő is kezd egyre langyosodni-melegedni, a kedvünk azonnal felderül. De vajon miért? A választ a legfrissebb kutatások adják meg!

8647038461_8c625bf02a_b.jpg

1. Terápia a testnek, léleknek – a napfény csökkenti a rákbetegségek kialakulásának esélyét. Amerikai kutatók egy csoportja ugyanis bebizonyította, hogy a daganatos betegségek és a D-vitamin hiánya (melyet a napozás kerülése okoz) kapcsolatban állnak egymással. Megfigyeléseik alapján pl. a New Yorkban élőknek háromszor akkora az esélyük a vastagbélrákra, mint a mexikóiaknak. Továbbá a magas D-vitamin-szinttel rendelkező idősebb nőknél 60%-kal csökken a rákos megbetegedések kialakulásának esélye.

2. A depresszió ellenszere – több kutatás is alátámasztotta, hogy a napfürdő növeli a libidó szintjét, serkentve a regenerálódást. A szerotonin termelődésének köszönhetően a napfény enyhíti a depressziós tüneteket és pozitív hatással van a közérzetre.

3. Gyógyítja a bőrbetegségek egy részét – a napozás segíthet a pikkelysömör gyógyításában bár ennek még nem találták meg az ideális ellenszerét, egyelőre annyit biztosra vesznek a szakértők, hogy a 4 héten át tartó rendszeres napozás 84%-ban képes visszaszorítani.

4. Jó hangulatra gerjeszt – napozás közben elernyednek az izmok, a napfénynek pedig jótékony hatása van az ízületekre. A nap növeli a férfiak tesztoszteron-, illetve a nők progeszteronszintjét. A szerotonin, melynek szintjét ugyancsak emeli a napfény, kiváló pszichikai és fizikai állapotot teremt.

5. Gyógyír a stresszre – a nap elkergeti a stresszt! Plusz erősíti az immunrendszert, javítja az endokrin funkciókat és helyreállítja a bioritmust. A napfény továbbá az Alzheimer-kórban szenvedő betegekre is bizonyítottan jó hatással van.

6. A csontok és az izmok szövetségese – bár első látásra furcsa, de a csontok egészsége is nagyrészt a napfényen alapszik. A nap hatására termelődik a szervezetünkben a D-vitamin, ami a kalcium megkötéséért (is) felelős. E páros garantálja számunkra csontjaink, fogaink időtállóságát. A kutatók bebizonyították, hogy a napfény hatására csökken a csontritkulás és a sclerosis multiplex kialakulásának esélye.

7. Kiváló altató – a napfény az alvás minőségére is hat. Ha többet tartózkodunk a napon, serkentjük a melatonin természetes termelődését éjjel, és ez pihentető alvást eredményez.

Forrás: twice

fb.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása