Glutén - a rejtett gyilkos
2017. január 26.

Glutén - a rejtett gyilkos

Amerikai tudósok már az 1920-as években megállapították, hogy a fehér liszttel etetett állatok súlyos neurológiai betegségeket kaptak és korán meghaltak. A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjaiban található a keményítővel együtt. Ahelyett, hogy akkor be is tiltották volna, az FDA bejelentette, hogy a legtöbb fehér lisztes terméket innentől "dúsítják" vassal és néhány vitaminnal, hogy "orvosolják" a problémát. Sajnos, ez a döntés egy még alattomosabb helyzetet segített létrehozni, amely cukorbetegséghez, szívbetegségekhez és rákhoz vezet emberek milliói számára. 

Gluténérzékenység 

glutenfree1.jpgA gluténérzékenység lassan járványos méreteket ölt a civilizált területeken. Leginkább ott, ahol virágzik az élelmiszeripar és a gabonanemesítés. Jó, ha tudjuk: a gluténérzékenység nem betegség. Sikértartalmú termékek fogyasztása váltja ki. Az egyetlen módja, hogy elkerüljük annak szövődményeit az az, hogy kiiktatjuk étrendünkből a gluténtartalmú ételeket. Jelenleg 35 betegséget ismerünk - a New England Journal of Medicine legújabb tanulmánya szerint -, amelyet a glutén fogyasztása okozhat. Néhány ezek közül a tünetek közül: arthritis, ADHD, depresszió, szorongás, IBS, colitis, Crohn-betegség, lupusz, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, izomkoordináció elvesztése, csontritkulás, legyengült immunrendszer, gombás fertőzések elburjánzása, szervgyulladás, fogyás/testtömeg-növekedés és alultápláltság, korpás szeborrea, rozacea, hajhullás. 

A gluténérzékenység növeli az 1-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a gyomor-, béldaganatok, az agyi rendellenességek, az autizmus és a pajzsmirigy-betegségek kockázatát. 

A glutén ördögi köre 

A glutén növeli az éhségérzetet, így az ember többet fogyaszt az adott élelmiszerből, amely tartalmazza. Érdemes megnézni az élelmiszeripari termékek összetevői között, hogy olyan ételek is tartalmaznak lisztet, amelyekben semmi helye annak, mint pl. a felvágottak, virsli,  húskészítmények, tejtermékek, leveskockák, ételízesítők, fagyasztott zöldségpürék, stb...

A glutén növeli a ghrelin mennyiségét az emésztőcsatornában, valamint megzavarja a leptin termelődését is. A leptin mennyisége mondja meg az agynak, hogy a gyomor tele van és ideje zsírt lebontani. A

Ez a hormon felelős a koplalás elkerüléséért: amint csökken a kalória bevitele és összemennek a zsírsejtek, a leptin termelése is visszaesik. Minél kevesebb a zsírraktár, annál kevesebb leptin kering a vérben. Minél kevesebb a leptin, annál nagyobb az étvágy. A szervezet így igyekszik visszaállítani az "egészséges" zsírraktárakat. A tudósok szerint a leptin a felelős azért, hogy milyen ételeket tartunk kívánatosnak: minél kevesebb a leptin a szervezetünkben, annál többféle ételt tartunk ínycsiklandónak...

A gluténérzékenység gyulladást okoz, ami károsítja a test szöveteiben létrejövő autoimmun választ, amelynek eredményeképp az immunrendszer végül a szervezet saját sejtjeit támadja meg. A C-reaktív fehérje mennyisége emelkedik, válaszul a gyulladásra, a koleszterinszint nő, és kalcium kezd lerakódni az artériák falán, a vérnyomás pedig mindezek okán emelkedik. 

A cukor nem lehet egyedül a rákos sejtek üzemanyaga. A glutén és a glutamin nevű aminosav is kritikus szerepet játszanak a rák kialakulásának folyamatában.

A University of California kutatói gluténérzékeny embereket 10 napra glutén-, cukor- és tejmentes diétára fogtak. A diéta eredményeként vérnyomásuk csökkent a vér inzulinszintjével együtt, a vérben lévő jó koleszterin értéke emelkedett, a rossz koleszterin szintje pedig süllyedt - mindössze 10 nap alatt! 

A glutén fogyasztását csontsűrűség-problémákkal (csontritkulás), fibromialgiával, autizmussal, depresszióval is összefüggésbe hozzák a kutatók.

Mi a megoldás? Egyszerűen csökkentenünk, vagy az lenne a legideálisabb, ha elhagyjuk étrendünkből a glutént...

Forrás: antalvali

fb.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása