Alvás nélkül nincs egészség!
2016. november 24.

Alvás nélkül nincs egészség!

baranyok.jpgAz egészséges alvás jelentősen befolyásolja életminőségünket. Vannak, akik imádnak aludni, mások, ha tehetnék, kikapcsolnák ezt az ingert valahogy, és sokan vannak azok, akik rosszul alszanak.
Az álmatlanságnak, rossz alvásnak számos oka lehet: van, amikor elég csak az ágyat elforgatni, de a stresszes életmód, a vitaminhiány és az étkezés is komoly szerepet játszik ezek kialakulásában.
Mi az utóbbira kerestük a választ. Megvizsgáltuk, mit ajánlanak a szakirodalmak és külföldi dietetikusok erre az esetre.

 

1. A legtöbb halétel, de elsősorban a lazac, a laposhal és a tonhal feltölti B6-vitamin-raktárainkat. Ez hozzájárul a melatonin nevű hormon képződéséhez, ami a sötétség hatására arra késztet minket, hogy álomba szenderüljünk...

2. A kálium a B6-vitamin egyik forrása. Káliumot legnagyobb mennyiségben a banánban találhatunk, de az ínyencek kipróbálhatják a csicseriborsót is.

3. Szintén a melatoninképződésre hat, ha friss meggylevet fogyasztunk lefekvés előtt. Súlyos álmatlanságban szenvedőkön tesztelték és úgy tűnik, bevált.

4. A kalciumhiány is alvási nehézségek kialakulásához vezet. Egy kis natúr joghurt vagy tej felturbózza szervezetünket kalciummal.

brocolis.jpg5. Ha nem fogyasztunk tejet vagy érzékenyek vagyunk rá, a kalciumot pótolhatjuk zöldségekből is. A legjobb erre a kelkáposzta és a brokkoli.

6. A magnézium nem csak a vérnyomásunk szabályozásában és idegi funkcióink működésében játszik fontos szerepet, hanem az elalvásban is. Ha kevés van belőle, nem megy az alvás. Pótoljuk teljes kiőrlésű gabonákkal, a bulgur és az árpa kiváló magnéziumforrás.

Az álmatlanságban szenvedők száma drasztikusan emelkedik, Európában évente közel 60 millióan nem tudják nyugodtan álomra hajtani a fejüket! Azon túl, hogy ez a probléma hatással van a hangulatunkra, bőrünkre, testsúlyunkra, a szellemi nehézségek, a magas vérnyomás és a szívproblémák is összefüggésben vannak a rossz alvással. Vegyük komolyan és forduljunk szakemberhez, ha az egészséges étkezés és a házi praktikák már nem segítenek!

Forrás: omega3wellness.hu
fb.png

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása