Mentsd a Manust!
2016. november 02.

Mentsd a Manust!

De mi is az a Movember?

Egy ausztrál kezdeményezés alapján a férfiak egy teljes hónapra félreteszik a borotvát és világszerte megnövesztik bajszukat.

E tevékenységükkel hívják fel a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal.

Az Ausztráliából indult Movember mozgalom célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét arra, hogy ne hanyagolják el saját egészségüket, figyeljenek oda az esetleges tünetekre, rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. A bajusz egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák-kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett. A mozgalommal az évek során több mint 174 millió dollár adományt tudtak gyűjteni a résztvevők.

Magyarországon 2009-ben indították útjára a hazai Movembert, amely néhány év alatt sikeresen elérte, hogy ma már egyre többen tudják, milyen célt szolgál a „bajuszos” kampány.

movember.jpg

A férfiakat érintő 4 legnagyobb egészségügyi probléma

  • Prosztatarák (a második leggyakoribb ráktípus a férfiak körében)
  • Hererák (az egyik leggyakrabban diagnosztizált ráktípus 15-34 év közötti fiatal férfiak körében)
  • Kiegyensúlyozatlan érzelmi állapot – mély depresszió (világszerte percenként egy férfi lesz öngyilkos)
  • Fizikai inaktivitás (A felmérő adatok szerint a magyar férfiak csupán 5%-a végez rendszeres testmozgást, 53%-uk soha nem sportol. Forrás: Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet)

Kiket érint a prosztatarák?

A betegség elsősorban az 50-75 éves férfiakat érinti, a leggyakoribb a 60-70 év közötti korosztályban. Sajnos ma már a fiatalabb generáció is gyakrabban érintett a betegségben. Fokozott kockázatra számíthatnak azok az urak, akiknek családjában apai ágon előfordult prosztatarák.

Kinek érdemes elmenni szűrővizsgálatra?

A prosztataszűrés azért különösen fontos, mert a betegség korai stádiumban - amikor még lehet gyógyítani - tünetmentes.

Általában 50 év felett, panaszmentes állapotban, évente javasolt a prosztatavizsgálat, de akinek a családi kórtörténetében szerepel ez a megbetegedés, már 45 év felett ajánlott évente elmenni prosztataszűrésre.

Ha nincs panasz, akkor is mindenképp érdemes szűrésen részt venni évente/kétévente, mert panasz esetén legtöbbször már előrehaladott állapotban van a betegség.

Hogyan zajlik egy ilyen szűrővizsgálat?

A szűrés két részből áll. Az egyik egy vérvizsgálat, az úgynevezett PSA (Prosztata Specifikus Antigén) teszt, amely önmagában mintegy 30 százalékos biztonsággal utalhat daganatos elváltozásra, de jelezhet egyéb prosztatabetegséget is. Pontosabb információt ad a tapintásos vizsgálat, így a két módszer együttesen hetven százalékra növeli a korai stádiumban felfedezhető prosztatarák találati biztonságát. A vizsgálat kb. 10 percet vesz igénybe.

Milyen hatékonysággal lehet gyógyítani?

Tünetmentes állapotban, idejében felfedezve a prosztatarák 90 százalékban gyógyítható. Míg az Egyesült Államokban minden tíz prosztatadaganatos beteg közül egy hal meg, Magyarországon tíz közül három beteget veszítünk el. Késői stádiumban felfedezve legfeljebb a tüneteket tudjuk enyhíteni, de a beteg életét nem tudjuk meghosszabbítani.

Évente 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, és 1500-an sajnos életüket vesztik ebben a betegségben.

fb.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása