Hogyan hat az ülőmunka a gerincre?
2016. október 19.

Hogyan hat az ülőmunka a gerincre?

Az irodában dolgozók jelentős részénél rendszeresen előfordulhatnak tarkó-, fej-, nyak-, hát- és gerincfájdalmak. Az okok az egész napos ülőmunka mellett a rossz testtartásban is keresendők. Akik hosszabb ideig ülnek egy helyben, a derekukat jellemzően görbén tartják, nyakuk előre tolódik, ezzel a vállat is rossz irányba húzva.

backpaininchair.jpg

A hát szempontjából a legrosszabb, ha a munkaasztal vagy a képernyő magassága helytelenül van beállítva. A következmény: a nyaki vagy ágyéki gerincszakaszon kialakuló fájdalom, izommerevség, fejfájás. A hosszú ideig fenntartott testhelyzet egyoldalú terhelést ró az antigravitációs izmokra, amelyek rövidülésre, tónusfokozódásra hajlamosak. Emiatt az izomzatot ellátó erek nyomás alá kerülnek, nem tudják ellátni tápláló funkciójukat, romlik az izom vérkeringése, fájdalmassá válik.

A nyaki, tarkótáji fájdalom nagy valószínűséggel a monitor rossz elhelyezésének köszönhető, a háti, deréktáji fájdalom oka a rosszul kialakított ülőalkalmatosságban keresendő, míg a kéz- és csuklófájdalom a helytelen gépelési technika következménye.

Az ülőmunkát végzőknél a leggyakoribb tünetek:

  • feszülés, bizsergés, hidegérzet és zsibbadás az ujjakban, csuklóban
  • ügyetlenség, erőtlenség, a mozgáskoordináció zavara
  • nyak-, váll-, hát- és deréktáji fájdalmas feszülés
  • könyök-, alkar-, bokapanaszok
  • koncentrációcsökkenés, szempanaszok, fáradtságérzet

A tartós ülés miatt az alsó végtagi ízületek fájdalmassá válhatnak, a keringés is akadályozott. A gépelés, az egér folyamatos markolása, lassan, de biztosan lokalizált fáradtsághoz, majd fájdalomhoz vezet.

Eleinte alkalmankénti nyilallások jelzik a bajt, amelyek egy-két nap alatt elmúlnak. Majd egyre gyakrabban és hamarabb jelentkezik a fájdalom, tartós, súlyos bántalommá alakulhat, éjszaka és nyugalomban sem hagy pihenőt. Ha ezeket az intő jeleket nem vesszük komolyan, a gyógyulás hosszadalmassá válhat.   

Mit tehetünk?

1. Először is ügyeljünk arra, hogy a számítógép képernyőjére ne essen fény, tehát a képernyőt állítsuk az ablaknak háttal.

2. A képernyő felső széle szemmagasságban legyen. Ha a képernyő felső szélét felfelé vagy lefelé 5-7 cm-rel elmozdítjuk, már ez a minimális eltérés is elegendő ahhoz, hogy tartós használat esetén tarkómerevséget vagy fejfájást okozzon. A képernyő előtt mindig egyenesen kell ülni egy erre a célra tervezett széken. Lehetőleg tartsuk egyenesen a fejünket is.

3. Óránként álljunk fel, sétáljunk, mozgassuk át magunkat.

fb.png

 

Forrás: nyf.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása