Az egészséges test ellensége
2016. október 03.

Az egészséges test ellensége

A tünetek felismerésétől a “stressztudatos” életmódig

Nem erre a világra születtünk – ez is konklúziója annak a beszélgetésnek, amelyet Mosó Attilával, a VitaHelp Egészségközpont vezető terapeutájával és tulajdonosával folytattunk. Stressztűrő képességünk ugyanis biológiailag nem fejlődött annyit az idők során, hogy egészségünk károsodása nélkül meg tudjunk küzdeni modern civilizációnk ingerdömpingjével.

moso_attila.jpg

First Class: - No de akkor hogyan vegyük fel a harcot a stressz ellen? Mennyire vesszük komolyan szervezetünk stresszkezelését?

Mosó Attila: - Nem vesszük elég komolyan, mint ahogy sajnos a többi betegséget sem. Ugyanakkor tudni kell, hogy van úgynevezett „jó stressz” (produktív) is, ami arra sarkall minket, hogy nagyobb teljesítményre legyünk képesek. Ezzel nem is lenne baj, ha beiktatnánk a regeneráló időszakokat is az életünkbe. Ez a mindennapi hajszánkban elmarad. Vagy azért, mert rögtön jön a következő stressz, vagy mert nem is akarjuk tudomásul venni, hogy ez fontos. Fajunk eredetileg másfajta nyomásra kondicionálódott: az ősember elfutott vagy megküzdött, ha vészhelyzetbe került, de utána megnyugodhatott, élete viszonylagos egyhangúságban és ingerszegénységben zajlott. Ezzel szemben mi szinte folyamatosan újabb és újabb ingereknek vagyunk kitéve, főként a városi létben. Ugyan már szoktatjuk magunkat egy ideje az új helyzethez, de a technikai fejlődés jóval gyorsabb, mint ahogyan idegrendszerünk változni képes. Ugyanakkor egy bizonyos határt semmiképpen nem tudunk átlépni, biológiai rendszerünk neurológiai hálója egy ponton túl nem képes elbírni több nyomást.

FC: - Mit tegyünk, ha felismertük stressztűrő képességünk gyengülését?

MA: - Tudnunk kell, hogy bár eredetileg sajátos egyéni válaszreakcióink vannak, a stresszkezelés tanulható magatartásforma. A két végletreakció a következő: az extrovertált típus azonnal belemegy a vitába, a konfliktusban pedig kiadja a feszültséget, a másik, az introvertált típus folyamatosan rágódik, magában tartja a problémát. Az extrovertáltnak azt kell megtanulnia, hogy elengedje a helyzetet, azaz a vitába keveredés ne generáljon további konfliktust, eközben az introvertált feladata áthangolnia magát arra, hogy ne rágódjon túl hosszú ideig, tudja elengedni a feszültséget okozó helyzetet. Persze ez nem ilyen egyszerű, a legtöbben túlszabályozott környezetben élnek, nagyon nagy terhelés alatt, főként fejben dolgoznak és hiányzik életükből a rendszeres mozgás, ami relaxáló hatású is. Az élet túlhajszolása szinte általánosan igaz mindenkire. A felgyorsult világhoz ugyanis mindenképpen alkalmazkodni kell.

FC: - Hogyan ismerhetjük fel az első stressz-tüneteket?

stressz.jpgMA: - Általános jelenség, hogy már csak fizikai betegséggel együtt ismerjük fel. Többnyire emésztőrendszeri panaszok, étvágytalanság, hasmenés, szorulás, reflux, gyomorfekély alakulhat ki. De már tünet a visszatérő rossz alvás, amikor éjszaka is a napközbeni problémákon pörgünk. Ez már-már népbetegség sajnos, az ebből eredő fáradtság a napi energiatartalékot is igénybe veszi. Ha a belső feszült állapot folyamatosan fennáll, vagy nagy trauma éri az embert, ezek feldolgozásához ma már minden esetben segítséget kellene kérnünk. Az idősebbek ezt kínosnak találják, emberi gyengeségnek tartják, hiszen a hagyományos életmódban ez nem volt szokás. Viszont még félszáz évvel ezelőtt is volt idő feldolgozni, működött a segítő közösség, amelynek több tagjához is lehetett fordulni, működött az összetartás. A modern világban egyedül maradunk a problémáinkkal és ez nagyon nem jó. Miután az elmúlt száz évben a közeli barátok száma is radikálisan csökkent, így egyre nehezebben tudjuk feldolgozni a minket ért stresszhatásokat, traumákat. Emellett ma már tudjuk, hogy a krónikus stressz egy része a múltból való, másik hányada a jelenből, és nagy adag a jövőért való aggódásból fakad. Egy ennyire komplex, élethelyzethez és életmódhoz kapcsolt, rögzült stresszhalmazt szinte lehetetlen hagyományos módon, egyedül kezelni. Sajnos manapság célorientált és tudatos stresszterápiára van szükségünk.

FC: - Mi a gyógyulás útja? Hogyan élhetünk együtt egészségesen a civilizációs stresszel?

MA: - Azon túl, hogy az egészségesebb déli mentalitást kellene nekünk is követni, a legjobb dolog lenne rendet teremteni az életritmusunkban. Ha van alapritmusunk, melyben tudatosan adunk teret a mindennapi érzelmi töltésünk megszerzésének és a mozgásnak, valamint a minőségi időtöltésnek, emellett a munkában tervezni tudjuk a feladatainkat, s így készülhetünk a ránk nehezedő nyomásra, akkor a terhelés már jóval kezelhetőbb. Meg kell tanulnunk saját értékrendet felállítani, átlátni, mi az, ami fontos, hiszen az onnan jövő stressz magasabb ingert jelent, ami viszont nem annyira nagy jelentőségű, azt jobban ki kell tudnunk zárni, nem élhetünk meg mindent ugyanazzal a súllyal. Ebben van szükségünk szakértő segítségére. Ha nulláról indulnánk, lehet, hogy kellő tudatossággal kezelhetnénk egyedül is a stresszhalmazunkat, azonban sokkal jellemzőbb, hogy a folyamatos terhelés feldolgozását nem bírjuk egyedül.

FC: - Hogyan osszuk fel a napunkat egészségesen?

friendship.pngMA: - Bár különböző igényeink vannak, vitathatatlanul érzelmi lények vagyunk, társas szükségleteinket kielégítő kapcsolatainkat mindennap kell ápolnunk, egyéniségünk szerint. Ennek elhanyagolása önmagában is károkat okoz. Ezen túl elengedhetetlen a minőségi pihenés, estétől reggelig tartó folyamatos alvással. Nélkülözhetetlen a napi, de legrosszabb esetben is heti 2-3 alkalommal beiktatott, rekreációs céllal végzett mozgás és akkor még nem beszéltünk az egészséges munkaidőről, melynek nem szabadna meghaladnia a napi 8 órát. Bár a mobiltechnika számtalan előnyét élvezzük, nem lehet elhallgatni a hátrányait sem: a közösségi média használata szintén bizonyos fokú stresszt okoz, hiszen folyamatos készenléti állapotban tart bennünket. Ráadásul a szabadidőben művelt virtuális kikapcsolódás nagymértékben rombolja azt a stressz ellen is védő érzelmi töltőrendszert, amelyet a szeretteinkkel, barátainkkal személyesen megélt, minőségi időtöltés nyújtana. Összességében elmondhatjuk, hogy a hosszú távú stressz okozta egészségkárosodás csakis tudatos stresszkezeléssel, stressztudatos életmóddal előzhető meg.

A 21. század legártalmasabb rizikófaktora a stressz: a szervezetben a vegetatív idegrendszer egyensúlyának felborulásához vezet, kibillenti egyensúlyából az önszabályozó mechanizmust. A vegetatív idegrendszer minden szervünkre hat, ha működése nem megfelelő, az egyenes út a betegségekhez.

A stressz-szint mérése

A szív működéséből egyszerűen és fájdalommentesen lehet következtetést levonni a vegetatív idegrendszer egyensúlyára. A szívfrekvencia-variábilitás-vizsgálat 300 szívverést figyelve megmutatja, hogy a szervezetünket mennyire viseli meg a krónikus stressz. A vizsgálat kiterjed a szív és érrendszer alkalmazkodókészségére, a vegetatív- és központi idegrendszer szabályozási tartalékaira, az alvás hatékonyságára, a szervezet biológiai életkorára, az érzelmi problémák által kiváltott belső feszültség szintjére. Meghatározva a szervezet stressz-szintjét, a szakemberek több komponensű megoldást adhatnak a stresszkezelés elsajátítására. Egy hónap elteltével, a készülék segítségével ellenőrizni lehet a páciens stresszkezelő módszerének hatékonyságát. A készülék a stresszmentesítés legősibb módját is felhasználja: személyre szabottan állít össze egy légzőgyakorlatot a vizsgálat során kapott eredmények alapján.

Stresszkezelési terápiás lehetőségek

A terápiák a mérések alapján egyénileg kombinálhatóak és személyre szabhatóak, illetve hatékonyságuk, adaptálásuk folyamatosan nyomon követhető.

BEMER TERÁPIA

bemer-pro.jpgA BEMER technológia magja egy fizikai, többdimenziós szignálszerkezet, amely, mint egy kívülről alkalmazott, a hajszálérrendszerre ható „pacemaker“, a korlátozott és zavart mikrokeringést hatékonyan stimulálja. A BEMER szignál bizonyítottan serkenti az immunrendszer működését, jótékonyan befolyásolja a fehérjeszintézist és segít az oxidációs egyensúly irányításában (szabadgyökök). A BEMER alvóprogram az alvási fázisban történő testi szabályozási- és regenerációs folyamatokat jelentősen befolyásolja, több mélyalvási periódust biztosít, javítja a szervezet anyagcsere-termékeinek kiválasztását, csökkenti a fertőzésekre való hajlamot, stimulálja a regeneratív és helyreállító folyamatokat

VITÁLIS TÉR TERÁPIA

A Vitális Tér Terápia alapelve a beteg önszabályozó rendszerének és öngyógyító folyamatainak helyreállítása, ill. optimalizálása. A szervezet sejtjei a helytelen táplálkozás, a környezeti terhelések, allergének, toxinok, stb. következtében folyamatosan túlterhelődnek, energiaszintjük csökken az önszabályozó képességgel együtt. A biokémiai folyamatok tartós változása a Vitális Tér változását vonja maga után, ennek hatására a biokémia és az immunrendszer viselkedése is változik. A megbetegedések közös háttere a fiziológiás energia hiánya, a sejtek egymás közötti kommunikációját ugyanis finom elektromágneses jelek vezérlik. A Vitális Tér Terápia aktív, mérhető, a sejtekbe közvetlenül behatoló elektromágneses jeleket alkalmaz. A terápiás jelek erőssége megfelel a természetben előforduló sugárzások intenzitásának.

COACHING ÉS PSZICHOTERÁPIA

individual-psychotherapy.jpgOlyan rendkívül hatékony fejlesztő módszerek, amelyek abban segítenek, hogy az ember a lehető legtudatosabban és legstresszmentesebben dolgozzon és vezesse életét. A coaching nem tréning, mivel a módszer során nem egy speciális tudásanyagot adnak át, hanem a kliens saját problémáira adott belső válaszait kutatják fel, hozzák felszínre, bízva abban, hogy legbelül valójában ő tudja a leghatékonyabb megoldást. A coaching a jelenre összpontosít, jövőorientált módon és céllal keresi a kiutakat. A pszichoterápia mindezek mellett a múlt feldolgozásában is segítséget nyújt, szükség esetén mélyebbről közelíti meg a problémát

KINEZIOLÓGIA

kinesiology.jpgA kineziológia, mint holisztikus gyógyító és személyiségfejlesztő módszer, szervezetünk szabad energiaáramlásának biztosítását, az energiák útjában álló akadályok feloldását célozza meg - az élet bármilyen területén, bármilyen témára vonatkozóan -, amelyben jobbulást, pozitív változást szeretnénk elérni. A kineziológia speciális módszere, az izomtesztelés lehetővé teszi, hogy fény derüljön az adott probléma tudatalatti szinten fekvő valódi okára és a kialakult blokk jellegére, továbbá, hogy egyénre szabottan azonosítani tudjuk a szükséges beavatkozásokat.

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓ

Ha tanácstalan, milyen irányba induljon, milyen kezelést, terápiát válasszon, kérjük, hogy keressen fel minket egy személyes konzultációra, hogy minél előbb megtaláljuk az ön számára legmegfelelőbb módszert, amelynek segítségével elindulhat a teljes gyógyulás felé vezető úton.

 

Forrás: First Class

fb.png

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása