Változatok tízóraira
2016. augusztus 25.

Változatok tízóraira

Mit készítsünk a gyereknek?

A szülők egyik legnagyobb dilemmája, hogy milyen tízórait vigyen a gyerek az iskolába, ami változatos, egészséges, energiát is ad, és nem utolsó sorban az érintett is hajlandó elfogyasztani…

Az alábbiakban adunk néhány tippet, mi kerülhet az uzsonnásdobozba. Az ezerféleképpen elkészíthető szendvicsekre most külön nem térünk ki, csak annyira, hogy a hozzájuk felhasznált kenyér, egyéb péksütemény lehetőleg legyen teljes kiőrlésű és/vagy magos, a lehető legkevesebb adalékanyaggal, a felvágott pedig minél magasabb hústartalmú, jó minőségű termék, valamint egy-két szelet zöldség is jó, ha kikandikál belőle...

Ha még nem akar "éhen halni", csak úgy csipegetne valamit:

lunch_box.png

  • Friss gyümölcs néhány szem natúr olajos maggal (inkább az idénygyümölcsöket részesítsük előnyben; magokból semmiképp ne a sós változatot válasszuk: adhatunk diót, kesudiót,  földimogyorót, törökmogyorót, mandulát, stb.)
  • Vegyes gyümölcssaláta (itt is törekedjünk az idénygyümölcsökre: mostanában például lehet benne szőlő, körte, alma) 
  • Natúr joghurt friss vagy aszalt gyümölccsel, esetleg natúr zabpehellyel, puffasztott amaranttal
  • Házi müzliszelet (akár natúr joghurttal) (Előre szólunk, hogy ebből erősen indokolt rögtön dupla/tripla adagot készíteni... Hozzávalók: 5-5 dkg hámozott egész mandula és törökmogyoró, 2,5 dkg szezámmag, 5 dkg kókuszreszelék, 3 dkg kókuszvirágcukor vagy eritrit, 15 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs, 20 dkg kókuszzsír, sütőpapír. Elkészítés: a mandulát és a mogyorót a sütőben pirítsuk halványbarnára. A szezámmagot pirítsuk pár percig serpenyőben, vigyázat, gyorsan meg tud égni. A kókuszreszeléket az eritrittel/kókuszvirágcukorral pirítsuk át egy másik serpenyőben. A mandulát és a mogyorót tegyük aprítógépbe, őröljük durvára, majd keverjük össze a szezámmaggal, a kókusszal, az aszalt gyümölcsökkel és a kókuszzsírral. Egy műanyag dobozt béleljünk ki sütőpapírral. Terítsük bele a keveréket, és egy másik darab sütőpapírt tegyünk a tetejére. Alaposan nyomkodjuk le, tegyük a hűtőbe egy-két órára, utána szeletelhetjük.)
  • Ropogós zöldség- és gyümölcshasábok krémsajtos mártogatós szósszal (a krémsajtot keverjük ki apróra vágott zöldfűszerekkel, pici sóval)
  • Padlizsánkrém teljes kiőrlésű keksszel vagy pászkával

Kiadósabb "fogások":

muffin.jpg

  • Almás-erdei gyümölcsös muffin (hozzávalók kb. 8 db-hoz: 3 tojás, 10 dkg reszelt alma, 7 dkg eritrit, 5 dkg kókusztejszín, 7 dkg őrölt mandula, 3 dkg kókuszliszt, 6 dkg erdeigyümölcs-püré egy kevés eritrittel összeturmixolva. Elkészítés: a tojásokat botmixerrel dolgozzuk össze a reszelt almával, eritrittel, kókusztejszínnel. Adjuk hozzá a szárazanyagokat, és amikor már egynemű a massza, kanalazzuk muffinformába. A tetejére pöttyintsünk 1-1 kanál erdeigyümölcs-pürét, és 170 fokos, előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt süssük készre.)
  • Zöldfűszeres sajtgolyók salátával (natúr krémsajthoz keverjünk reszelt füstölt sajtot, trappistát, szórjunk bele egy marék apróra vágott friss zöldfűszert - bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót - és gyúrjunk belőle kis golyókat)
  • Párolt zöldséggel töltött batyuk (hozzávalók a tésztához: 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1,5 dl víz, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2-3 csipet só. A töltelékhez: 15 dkg zöldborsó, 1 nagyobb sárgarépa apróra vágva, 1-2 szál újhagyma karikázva, kaliforniai paprika, 2 evőkanál olívaolaj. Elkészítés: a zöldségeket az olajon, kis vizet aláöntve fedő alatt megpároljuk, a tésztának valót összegyúrjuk, kinyújtjuk. Kis négyzeteket vágunk belőle, megtöltjük a zöldségekkel, batyukat formálunk belőlük és tepsiben 180°C-on kb. 20 perc alatt készre sütjük.)
  • Fasírtgolyók zöldsalátával (a fasírt lehet akár zöldség- vagy sajtfasírt is)
  • Brownie sütés nélkül (hozzávalók: 10 dkg aszalt füge, 10 dkg datolya, 10 dkg darált dió vagy mandula, 2 dkg natúr kakaó, 5 dkg eritrit, 3 dkg mandula- vagy kókuszliszt, a tetejére étcsokiforgács, dióbél vagy gyümölcs. Elkészítés: a fügét és a datolyát min. 2 órára áztassuk be. Szűrjük le, majd keverjük össze a darált dióval, a kakaóval, az eritrittel és a liszttel. A masszát nyomkodjuk bele egy négyszögletes tálba úgy, hogy kb. 1,5-2 cm vékony legyen. Vágjuk kockákra, gyümölccsel vagy csokiforgáccsal, dióbéllel díszíthetjük.)

A tippeket adta: Király Éva dietetikus

kiraly_evi.jpg

 

 

 

 

 

 

Az alábbi linken lehet Király Évához bejelentkezni dietetikai tanácsadásra, illetve kollégáink bármilyen kérdésben állnak rendelkezésre:

http://vitahelp.hu/kapcsolat

Egy jó minőségű multivitaminnal és esszenciális zsírsavakkal gazdagított, kiegyensúlyozott étrend garancia arra, hogy gyermekünknél ne alakuljon ki hiánybetegség. A linkre kattintva szeretnénk segítséget nyújtani a megfelelő étrend-kiegészítők kiválasztásában.

http://ovdmagad.blog.hu/2016/08/30/eros_immunrendszer_oszre

 

fb.png

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása