Te(l)jes élet tej nélkül is
2016. augusztus 04.

Te(l)jes élet tej nélkül is

A betegség (a genetikailag öröklődő forma, ld. alább) gyakorisága jelentős összefüggést mutat az adott népesség eredetével és lakóhelyével. Az Egyesült Államokban a laktázhiány a fehér lakosság 22 %-át érinti. Észak-Európában a felnőttkori intolerancia a populáció 15 %-át, Közép-Európában a lakosság 30 %-át, a mediterrán országokban pedig akár 70 %-át is sújthatja. Csaknem valamennyi (90 %) ázsiai és afrikai érintett. Általánosságban elmondható, hogy a kaukázusi eredetű népek körében több személynél mutatható ki a laktózintolerancia. Bár Magyarországon még nem készült reprezentatív felmérés, a tapasztalatok és a népesség nagyarányú ázsiai eredete alapján feltételezhető, hogy legalább 30-40 % érintett felnőtt korban. Gyermekkorban ennek 60%-át lehet laboratóriumi úton kimutatni.

lactose-intolerance.jpg

A laktózintolerancia formái

 

Az elsődleges (újszülöttkori) deficiencia életre szóló rendellenesség. Ez az öröklődő veleszületett forma nagyon ritka, jóval gyakoribb az elsődleges késői forma, melynek oka a laktáz aktivitásának fokozatos elmúlása. Ez a folyamat 2 éves korban kezdődik és legkorábban 6 éves korban okoz panaszokat.


A késői elsődleges laktózintolerancia természetes jelenség. Hiszen az emlősállatok (így az ember) génjeibe az van beprogramozva, hogy a tejre, s ezáltal a tejcukorra az életnek csak korai szakaszában van szükségünk. Így az enzim aktivitása idővel meg is szűnik. A tünetek jelentkezésének időpontja nagyon változatos, 6 és 40 éves kor között bármikor megmutatkozhat. Létezik azonban egy olyan öröklődő "génhiba" is, mely felnőtt egyedek számára is lehetővé teszi a tejcukor emésztését. Ezt laktázperzisztencia-génnek nevezzük (MCM6-os gén). Ennek a génnek az északi országokban tapasztalt igen magas arányát a napfény hiányával magyarázhatjuk. Az ugyanis elégtelen D-vitamin- és kalciumfelvételt eredményezne, ha nem tudnák a tejet megemészteni. Más keleti népek ezt a problémát a tejcukor alkohollá erjesztésével (a kumisz készítésével) oldották meg. A trópusi országokban a laktázperzisztencia-génre a napsütéses órák nagy száma miatt nincs szükség. A több millió évvel ezelőtt élt ősemberek színes bőrűek voltak. Északi irányba történő vándorlásukat két genetikai mutáció tette lehetségessé: az egyik a bőr kifehéredése (így jobb hatásfokkal képes a bőr aktív D-vitamint előállítani), a másik pedig a tejcukor megemésztésének képessége, amit évezredek alatt "el kellett sajátítaniuk".

A másodlagos laktázhiány általában a vékonybelek nyálkahártyájának sérülése miatt következik be. Legtöbbször egyéb (pl. fertőzéses) okból eredő gyomor- ill. bélhurut következménye, melynek során a vékonybél nyálkahártyája, így a vékonybél hámsejtjeinek hártyájába ágyazott laktáz is elvész. A tejcukoremésztő képesség általában egy héttel az alapbetegség gyógyulása után tér vissza. A másodlagos laktázhiány nem genetikai eredetű.

Hogyan deríthetjük ki, hogy laktózérzékenyek vagyunk-e?

 

- Fizikai vizsgálattal hasi érzékenység, puffadás tapasztalható. Gócos fájdalom esetén alapos megfigyelésre van szükség, mert emögött sebészileg gyógyítható betegség is meghúzódhat. A hasfalon át heves bélmozgások hallhatók.
- Laboratóriumi vizsgálatok során a székletből laktóz mutatható ki. A széklet normális esetben teljesen szénhidrátmentes. A széklet kémhatása savas (pH 5,5 alatt van) a tejsavas erjedés következtében.
- Terheléses-megvonásos próbák: a tej étkezésből való kiiktatása a tüneteket gyorsan megszünteti. Ismételt laktózadásra a tünetek kiújulnak. Ez a próba nem elég a pontos diagnózishoz, hiszen a tünetek mögött tejallergia is meghúzódhat.
- Laktóztolerancia-teszt: a beteg testsúly-kilogrammonként 2 g laktózt kap, melyet szükség szerint 50 grammra is növelhetnek. Ezzel párhuzamosan mérik a vércukrot. Ha a vércukorszint-növekedés kisebb lesz, mint 20 mg/dl, emellett a jellegzetes tünetek is megjelennek, a diagnózist bizonyítottnak lehet tekinteni.
- Hidrogénlélegeztetési teszt: a fel nem szívódott szénhidrátokból a bélbaktériumok hidrogént állítanak elő, mely megjelenik a vérben, és a légutakon keresztül kilélegezzük. Ha laktózterhelés mellett figyelik a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát, bebizonyítható a laktózfelszívódási zavar. A bélflórát károsító antibiotikumok egyidejű adása az eredményt meghamisíthatja.
- Szövettani vizsgálat: vékonybélbe vezetett szonda segítségével szövettani mintát vesz az orvos, melynek mikroszkópos vizsgálata perdöntő lehet. A módszer alkalmas az elsődleges és másodlagos laktóz-intoleranciák és egyéb emésztési zavarok elkülönítésére is.

Az árulkodó jelek

 

- Gyomor-, illetve bélrendszeri tünetek: puffadás, hasi fájdalom, erős szelek, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek. Napi 12 gramm laktóz (kb. 2,4 dl tej) elfogyasztása még ritkán okoz lényeges panaszokat. Vissza-visszatérő gyermekkori hasi fájdalmak és irritábilisbél-szindróma hasonló panaszokkal járhat.

- Egyéb táplálékok kölcsönhatása: a gyomorürülés gyorsasága egyenesen aránylik a tünetek súlyosságával. Míg a zsír gátolja, addig a szénhidrátok, különösen az egyszerű cukrok, serkentik a gyomor ürülését.

- Ételallergiák, különösen a gabona- vagy fehérjeallergia súlyosbítja a klinikai képében egyébként is nagyon hasonló laktózintoleranciát.

- A tejfehérje-allergia klinikailag sokszor nem különíthető el.

- Gyomor- illetve bélhurut (pl. gyermekkori fertőző bélgyulladás) a már említett másodlagos laktóz-intolerancia kiváltásával súlyosbítja a panaszokat. Bármilyen eredetű hasmenéses betegségben a tej fogyasztása elnyújthatja az alapbetegség lezajlását. Csecsemőkori gyomor- és bélhurut esetén laktózmentes diéta könnyít a gyermek állapotán. Az anyatejes táplálás még súlyosabb gyomor-bélhurutok esetén is folytatható, mert nem tartalmaz idegen fehérjét, viszont annál nagyobb arányban ellenanyagokat és fehérvérsejteket, melyek támogatják a baba immunrendszerét.


Időben észrevett és kellő fegyelemmel betartott étrendi szabályok segítségével a beteg életkilátásai tökéletesek lehetnek. Elhanyagolt kisgyermekkori formák esetén az elégtelen felszívódás testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézségeket, viselkedészavarokat is okozhat. Az elhanyagolt betegnél többszörös hiánybetegség, a fertőző betegségekkel szemben fokozott érzékenység, gyenge fizikai és szellemi teljesítőképesség maradhat vissza.

Hogyan kezeljük?

 

- Laktázkezelés: csak újszülöttkorban használható, főként gyomorszondán át való táplálás esetén, amikor a laktázenzimet és az anyatejet egyszerre adják a gyermek tápcsatornájába. A tej elősegítheti a koraszülött laktázenzimjének minél előbbi munkába állását, így a normális táplálást. A módszer alkalmazása körül még sok vita folyik.

- Laktózintolerancia esetén a laktózaktivitás növelhető. Hónapokon keresztül növekvő dózisban adott laktóz mellett a vastagbél tejsavbacilus-flórája kifejlődhet, mely képes a laktózt monoszacharidokra, azaz egyszerű cukrokra bontani.
- A VitaHelp Egészségközpontban a következő étrend-kiegészítőket ajánlják, ha már megvan a laktózintolerancia diagnózisa: 

Hogyan étkezzünk?

Nem minden tejtermék okoz panaszokat az intoleráns betegeknek. A savanyú tejtermékek, joghurtfélék különösen az élőflórás tejtermékek tejsavbacilusai a tejcukrot kellő hatékonysággal fermentálják, így nem okoznak tüneteket. Hasonlóan laktózmentesek a hosszú ideig érlelt száraz sajtok is.

A laktózintolerancia nem gyógyítható betegség, az emberi élet hosszát és minőségét azonban kellő diétás fegyelem és némi tudatosság esetén nem befolyásolja.
Forrás: hazipatika.com
fb.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása