Mediterrán diéta
2016. július 27.

Mediterrán diéta

- váltsunk egészséges életmódra!

Ez az a "diéta", ami nem elsősorban a (villámgyors) fogyásra, hanem az egészségre épít, mégis észrevétlenül tünteti el a zsírpárnáinkat, szóval fantasztikus, gazdag ízeivel ez inkább egy igencsak kellemes életforma! A mediterrán diéta segítségével a szokásos fogyókúrás szenvedés nélkül, változatos, finom falatokkal szabadulhatunk meg a fölösleges kilóktól, és még a vérképünk is tökéletes lesz! Jól hangzik, ugye?

A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a Földközi-tenger mentén fekvő országok lakóinak körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri, valamint a krónikus és daganatos megbetegedésekben, illetve diabéteszben szenvedők aránya, mint az Európa más vidékein élők körében. Vajon miért van ez így? Az alábbiakban megpróbáljuk megtalálni a választ a kérdésre!

thinkstockphotos-466969786-1880x1254.jpg

Tekintsük át, melyek a legfontosabb szabályok, ha úgy döntünk, életmódot váltunk:

1. Diétánk alapját képezzék gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, főtt (durum)tészta, rizs, bab, dió és krumpli. A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és a durumbúzából készült tészta gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. A durumbúza rosttartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli, éhséget is később érzünk emiatt. 

2. Törekedjünk arra, hogy mindig az idénynek megfelelő, helyben termő zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, mert azokban biztosan kevesebb a vegyszermaradvány, viszont sokkal több a vitamin!

3. Az ételek elkészítéséhez használjunk olívaolajat (salátába az extra szűz változatot), a zsírt, vajat lehetőleg kerüljük.

4. A napi étrendünkbe kis mennyiségben építsük be a zsírszegény joghurtot és sovány sajtokat.

5.  A nehéz, vörös húsok helyett válasszunk hetente legalább kétszer halat és egyszer szárnyast, és maximum négy tojás fogyasztása ajánlott. Ezek segítenek fehérje-, vas- és B12-vitamin-szükségletünk kielégítésében, a halak ráadásul az esszenciális zsírsavaknak is kiváló forrásai, amelyek védelmet nyújtanak például a szívbetegségek kialakulásában.

6. A desszert, a "nass" elsősorban friss gyümölcs legyen, egyéb édességeket, csokit, süteményt csak hetente 1-2 alkalommal együnk.

7. Naponta egy pohár vörösbor elfogyasztása kifejezetten jó hatású. A mediterrán étrend része a bor rendszeres (napi kb. 1-2 dl) fogyasztása is. A vörösbor flavonoidtartalma csökkenti az érelmeszesedés előfordulását, így érrendszervédő hatású. Valójában persze nem csak emiatt alacsonyabb a mediterrán területeken a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya: az emberek élethez való hozzáállásának is kulcsszerepe van ebben. Vegyük figyelembe azonban, hogy az alkohol energiatartalma a zsírokéhoz közelít, ezért koktélok, tömény italok nem javasoltak ebben a diétában sem, mivel igencsak hátráltatják a fogyást.

 

És persze a testmozgás se maradjon ki...!

 

Eddig nem beszéltünk róla, de a sport legalább olyan fontos a sikeres életmódváltásban, mint a többi, eddig tárgyalt tényező. A rendszeres testmozgást muszáj beiktatni a napirendünkbe, hogy az elért ideális testsúlyunkat meg is tudjuk tartani, és a mindennapokban is derűsek, jókedvűek legyünk. Lehet ez a legegyszerűbb mozgásforma, akár kocogás, intenzív séta, vagy kerékpározás is. Fontos, hogy olyan sportot keressünk, amiben örömünket leljük.

 

fb.png

Forrás: vital.hu, hazipatika.com

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása