Felhőtlen nyaralás
2016. július 04.

Felhőtlen nyaralás

- nyári napfény pro és kontra

Felhőtlen nyaralás - nyári napfény pro és kontra

 

Közhelyes vagy sem, de az egyre növekvő veszély miatt a nyári vakáció alatt se feledkezzünk meg bőrünk védelméről, hogy még sok évig valóban felhőtlenül örülhessünk a napsütésnek! Az alábbiakban a napozás fontos szabályairól ejtünk néhány szót.

Valószínűleg mindannsunburn_thriftyfun.jpgyian ismerjük a leégés tüneteit: a fájdalmas pirosodás, gyulladás a napozás után kb. 1 órával kezdődik, és 24 órán át egyre erősödik. Súlyosabb esetben másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződnek a bőr felszínén fejfájás, láz, hidegrázás, hányinger kíséretében. A felégett bőrfelület jellemzően pár nap múlva lehámlik.

 Mivel életünk során a bőrünket ért sugárzás összeadódik, később ennek az összegzett hatásnak betudhatóan alakulhatnak ki kisebb-nagyobb elváltozások, esztétikai-kozmetikai problémák, és sajnos, súlyos esetben melanóma, azaz bőrrák. A statisztika szerint a magyar strandolóknak csak háromnegyede figyel oda arra, hogy védekezzen az UV-sugárzás káros hatásai ellen. Egy évtized alatt közel másfélszeresére, mintegy 17 ezerre nőtt az évente diagnosztizált melanómás, illetve egyéb rosszindulatú bőrráktípusok esetszáma Magyarországon.

Nem csak a napon töltött idő mennyisége számít, fontos az is, hogyan napozunk. A napsugarak akkor is érnek bennünket, ha nem fekszünk ki direkt a napra: árnyékban, de még felhős időben is van UV-sugárzás. Tanácsos széles karimájú kalapot hordani, s külön felhívjuk a hölgyek figyelmét a lábszár védelmére, náluk ugyanis lényegesen gyakrabban fordul elő itt bőrrák, mint a férfiakén.

 sunbathe.jpg

 

De hogy a napfény pozitív hatásairól is beszéljünk: a napfény javítja az immunrendszer működését, jó kedvre derít minket, depresszió ellen verhetetlen; már napi 10 perc fedetlen karokkal, lábakkal történő napozás beindítja a szervezet D-vitamin-termelését, ami elengedhetetlen a kalcium csontokba, fogakba való beépüléséhez.

Ha napozáskor betartjuk az alábbi szabályokat, boldogan élvezhetjük a vakációt és az egészséges, szép színünket:

 

Szabad:

Nem szabad:

Fél órát napozni naptejjel bekenve, majd árnyékba vonulni.

11 és 16 óra között napra menni, mert az UVA- és UVB-sugárzás általában ilyenkor a legerősebb.

Az arcra magasabb faktorszámú naptejet használni, mint a test többi részére.

Minőségi, megfelelő faktorszámú fényvédő krém nélkül napozni.

Trikót és fejfedőt viselni, főleg vörösek, szőkék és gyerekek esetében       (az ő érzékeny bőrüket érdemes a ruha alatt is bekenni, mert az UV-sugárzás kis mértékben áthatol a textilanyagokon is)

Jó minőségű, UV-szűrős napszemüveg nélkül az utcára menni.

Napozás után hidratáló testápolót használni.

Sminkben, beparfümözve napozni (ezek napsugárzás hatására kellemetlen elváltozásokat, kiütéseket okozhatnak a bőrön).

 

Milyen naptejet válasszunk?

Mindenképpen olyat, ami az UVA- és az UVB-sugárzás ellen is véd.

Kiemelten fordítsunk figyelmet a naptej összetételére: kerüljük a kőolajszármazékokat, parabéneket, szintetikus tartósítószereket, szintetikus illatanyagot vagy alumíniumot tartalmazó naptejeket. A tiltott összetevők: benzofenon, oktokrilén, PABA (para-amino-benzoesav), oktin-oxát, oktil-metoxi-cinnamát. A káros naptejek sok bajt okozhatnak: egyes alkotóelemeik UV-sugárzás hatására rákkeltő vegyületté alakulhatnak át. Ezt elkerülendő érdemes olyan minőségi, bevizsgált naptejet választani, ami mentes a tartósítószerektől és egyéb káros anyagoktól. Általánosságban elmondható, hogy 20-asnál alacsonyabb faktorszámú naptejjel nem érdemes próbálkozni erős napsugárzás esetén.

Az alábbi táblázat megmutatja, hogy kinek mekkora faktorszámú naptej való bőrtípus szerint.

I. bőrtípus

II. bőrtípus

III. bőrtípus

IV. bőrtípus

Bőr

nagyon világos

világos

   világos/világosbarna

világosbarna

Haj

vörös/szőke

világos/közép szőke

     barna

sötétbarna/fekete

Szem

világoskék        zöld

kék/szürke/zöld

     barna

barna/fekete

Szeplős

nagyon

ritkán

     nincs

nincs

A bőr reakciója

mindig gyorsan leég, és nem barnul

    könnyen leég,       nehezen barnul

   jól barnul,        ritkán ég le

  gyorsan barnul,         szinte soha nem     ég le

UV-érzékenység

nagyon érzékeny

érzékeny

kevésbé érzékeny

kevésbé érzékeny

Javasolt faktorszám

SPF 50

SPF 50

SPF 40-30

SPF 30

 

Ha már megtörtént a baj és leégtünk, igyunk rengeteg folyadékot, hogy segítsük a bőr belső regenerálódását. Alkalmazzunk hideg borogatást a megégett felületen, de a régi jól bevált, „tejfölös módszer” is hatékony.

És még egy pár általános jó tanács:

•    legalább fél órával napozás előtt kenjük be magunkat naptejjel, és ismételjük rendszeresen, főleg akkor, ha közben víz is érte a bőrünket
•    ha gyógyszert szedünk, nézzünk utána, nem okoz-e napallergiát, fényérzékenységet
•    együnk sok paradicsomot és sárgarépát. A bennük lévő karotinoidoktól barnaságunk tartósabb lesz és kevesebb napfény is elég a hőn áhított szín eléréséhez.
•    napozás előtt alaposan radírozzuk le bőrünket az egész testünkön, így sokkal üdébbnek tűnik majd, és a nap is egyenletesebben fog
•    mindig viseljünk jó minőségű napszemüveget és kalapot, kendőt vagy napellenzőt
•    inkább többször keveset, mint egyszerre sokat tartózkodjunk a napon
•    napozás után zuhanyozzunk le tiszta vízzel, és kenjük be magunkat tápláló bőrápoló szerekkel
•    igyunk sok vizet

•    és végezetül: évente ellenőriztessük az anyajegyeinket bőrgyógyásszal!

 

 

Forrás: vitaminsziget.com, vital.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása